Izvor: Blic, 13.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani se ne osećaju sigurno, i malo veruju MUP

Građani se ne osećaju sigurno, i malo veruju MUP

BEOGRAD - U periodu od 07. do 11. novembra 2001.godine beogradski Centar za marketing istraživanja MARTEN BOARD INTERNATIONAL, licencnog partnera British Market Research Bureau iz Londona, u saradnji sa listom 'Blic', sproveo je ispitivanje javnog mnjenja s ciljem da utvrdi mišljenje građana o MUP-u Republike Srbije. Istraživanje je obavljeno na uzorku od 541 ispitanika, punoletnih građana Srbije bez Kosova i Metohije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Osnovni cilj istraživanja bio je da se izmeri stepen poverenja građana u MUP Srbije i njegovo rukovodstvo. Takođe, ispitivani su i stavovi građana o stepenu efikasnosti različitih delova ove institucije, o njenoj depolitizovanosti i statusu Državne bezbednosti.

1. Najveći deo građana Srbije ima osrednje poverenje u MUP Republike Srbije - 38 odsto; 2 odsto ima potpuno poverenje, 7 odsto veliko, 29 odsto malo, dok je 21 odsto reklo da nema nimalo poverenja u MUP Srbije.

2. Kada je reč o poverenju naših građana u rad rukovodstva MUP-a, oko 3 odsto ispitanika ima potpuno poverenje, 5 odsto veliko, 30 odsto osrednje, 27 odsto malo, dok je najveći broj ispitanika - 31 odsto, izjavilo da nema nimalo poverenja. 3. Prema rezultatima ovog istraživanja, najefikasnija služba MUP-a jesu interventne jedinice, za koje je čitavih 23 odsto naših građana reklo da su u potpunosti efikasne u svom radu. Najlošije ocenjeni deo MUP-a Republike Srbije jeste njegova administrativna služba, o kojoj se čitavih 30 odsto izjasnilo kao službi koja je u potpunosti neefikasna u svom radu, dok tek 5 odsto ispitanih smatra da je ona efikasna u najvećoj meri.

4. Preko dve trećine, 68 odsto građana Srbije, stoji na stanovištu da MUP nije depolitizovan posle promene vlasti 5. oktobra, dok 16 odsto smatra da je on depolitizovan. Oko 12 odsto ne zna kakvo je stanje u MUP-u po ovom pitanju.

5. Preko polovine naših građana, 58 odsto, oseća se u istoj meri bezbedno kao pre 5. oktobra. Nešto više od jedne trećine ispitanika, njih 34 odsto, izjavilo je da se oseća bezbednije, dok se samo 7 odsto oseća manje bezbedno nego pre 5. oktobra.

6. Na pitanje šta bi trebalo učiniti sa službom Državne bezbednosti, najveći deo ispitanika, 40 dsto, smatra da je treba staviti pod kontrolu republičke skupštine, 26 odsto je mišljenja da ona treba da bude u okviru MUP-a, dok je 14 odsto reklo da je treba ukinuti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.