Izvor: Blic, 19.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani ćute zbog straha

Građani ćute zbog straha

BEOGRAD - Redovna izveštavanja iz rada službe i objavljivanje fotografija uhapšenih imaju prvenstveno za cilj da građane upoznaju s time da policija radi i rasvetljava krivična dela i hapsi kriminalce. Takođe, cilj nam je i da oštećeni dođu da saznanja kome, kako i kada da se jave - kažu u SUP Beograd u vezi sa objavljivanjem fotografija uhapšenih, kao i poternica za osobama za kojima se traga zbog sumnje da su počinila neko krivično >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << delo. U policiji objašnjavaju da se u medijima objavljuju najčešće fotografije osoba osumnjičenih za seriju krivičnih dela, kao što su pljačke, prevare, oduzimanje vozila.

- Ljudi osećaju strah od kriminalaca i to je jedan od razloga zašto se ne javljaju policiji. Kada saznaju da je uhapšena grupa ili pojedinac koji je počinio niz prevara, pljački, krađa vozila, oslobađaju se straha i prijavljuju da su i oni oštećeni - naglašavaju u beogradskoj policiji.

Kao primer za dobru povratnu informaciju navode slučaj hapšenja braće Stević koji su u Beogradu oduzimali vozila i odvozili ih u Crnu Goru. Oni bi potom javili oštećenima da ponesu pare za 'otkup' i da će im tada vratiti vozilo. Posle njihovog hapšenja i objavljivanja fotografija i metoda njihovog rada, policiji se obratilo još mnogo građana navodeći da su i oni bili žrtve braće Stević, a da pre toga čak nisu ni prijavili da im je vozilo ukradeno.

Kada je reč o poternicama, dosadašnji rezultati nisu bili na nivou planiranih. U policiji objašnajvaju da kriminalci ne žele da policiji 'odaju' neku informaciju, dok obični građani i ne znaju ništa o poternicama. Problem je, takođe, što osobe u bekstvu često menjaju izgled, pa ih je teško prepoznati.

U policiji smatraju i da građani ne prate baš pažljivo policijska saopštenja i preporuke. Građanima se često poručuje da, ukoliko primete da je u njihovom komšiluku izdata neka garaža u koju se svaki dan dovoze različita vozila, to jave policiji. Međutim, do sada građani nisu javili nikakvu informaciju o sumnjivim garažama, a kada policija otkrije sumnjivi objekat, komšije prilaze i pričaju kako su tu svaki dan viđali neke momke koji doveze automobile, ali niko nije osetio potrebu da, makar anonimno, pozove policiju. - Kod jednog dela građana i dalje postoji kočnica prilikom kontakta s policijom. Njenim uklanjanjem, i službi i građanima bilo lakše, jer bi običan svet i anonimnom dojavom pomogao da se neko krivično delo rasvetli i kriminalci uhapse - kaže policajac iz beogradskog SUP-a. A. A.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.