Gradilište mesto opasno po život

Izvor: Blic, 07.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradilište mesto opasno po život

KRAGUJEVAC - Tokom prošle godine u sedam opština Šumadijskog okruga dogodile su se 743 povrede na radu, od kojih 63 sa teškim posledicama. Na sreću, nije bilo kolektivnih povređivanja radnika, niti sa fatalnim ishodom, za razliku od pretprošle, kada su se u Velikoj Moravi, nedaleko od Lapova, utopili Zoran Kovač i Živoslav Kuzmanović, zaposleni u Institutu „Jaroslav Černi" u Beogradu, a nastradao je i Dušan Stanić, radnik Službe obezbeđenja u Preduzeću „Kuburšnica" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Aranđelovcu.



Miodrag Blagojević, zamenik načelnika Odeljenja inspekcije rada Šumadijskog upravnog okruga u Kragujevcu, ističe da je u odnosu na uporedni izveštajni period broj povreda na radu veći za četiri, odnosno identičan sa prethodnim, imajući u vidu da je u međuvremenu formirano 50 novih firmi.

-Teške povrede dogodile su se u 34 firme. Deset je zabeleženo na gradilištima, osam u pogonima „Zastava automobili", pet u „Livar Grup Topola" u Toploli, po četiri u „Zastava oružju" i „Formi ideale", po tri u „Energetici", „Ratku Mitroviću" i Preduzeću za puteve „Kragujevac", jedna do dve u 27 drugih kolektiva. Najčešći uzroci povređivanja su nepažnja, nebezbedan način rada, nedovoljno radno iskustvo, slaba organizacija i sinhronizacija grupnih poslova, a glavni „krivci" mašine, delovi alata, sredstva za rad i transport. Najviše stradaju šake, prsti, stopala, noge, kičma i glava. U 80 odsto slučajeva teška povreda povlači i invalidinost.

Podaci govore da je najopasnije radno mesto u građevinarstvu. U toj oblasti lane se dogodilo deset teških povreda. Milorad Andrić, radnik GP „Ratko Mitrović", je 6. decembra polomio kuk radeći na fasadi zgrade u kojoj je smešteno „Takovo osiguranje", u centru Kragujevca. On je,u nameri da prenese metalnu ploču sa jednog na drugi kraj skele, pogrešno procenio udaljenost i sa šestog sprata stropoštao se na peti. Incident se dogodio pri kraju smene, u prvi sumrak. Radnik SZR „Stil M" Spasoje Slavković je devetog septembra polomio više rebara u pokušaju da postavi oplatu na metalnoj konstrukciji. Slavković je izgubio ravnotežu i naglavačke pao na paletu blokova. Nenadu Spasiću, radniku „Zelenila" stradala je kičma, Dejanu Đukniću, zaposlenom u SZR „Krup" iz Vreoca, betonski stub smrljio je nogu. Miloša Cvetića, vozača Preduzeća za puteve „Kragujevac", sumporna kiselina iz akumulatora je umalo oslepela, a radnici te firme Goran Ristić i Dragiša Vulović su na poslu teško povredili palac na desnoj šaci, odnosno desnu ruku.

-Radnici se najčešće povređuju u ranim jutarnjim satima ili pri kraju radnog vremena, posle državnih i verskih praznika kao i kolektivnih godišnjih odmora. Najviše se povređuju ljudi starosti između 26 i 30 godina, pojašnjava Blagojević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.