Izvor: Blic, 09.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotovina zatražio privremeno puštanje na slobodu

Odbrana hrvatskog generala Ante Gotovine, optuženog za progon srpskih civila iz Kninske krajine 1995. godine, zatražila je od Haškog tribunala da Gotovinu do početka suđenja pusti na privremenu slobodu.

Garancije da će se Gotovina, ako bude pušten, vratiti u Hag na suđenje Tribunalu su dali premijer Hrvatske Ivo Sanader i nadbiskup iz Zadra, rodnog grada optuženog, Ivan Prenđa koji je naveo da mu je Gotovina "obećao" da će poštovati sve naloge suda i da neće ugrožavati svedoke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Branilac Luka Mišetić u podnesku predlaže sudskom veću da Gotovina, tokom boravka na privremenoj slobodi, nosi specijalnu elektronsku narukvicu izraelske proizvodnje koja bi u svakom trenutku policiji, a po potrebi i Tribunalu, slala podatke o tome gde se optuženi nalazi.

Potvrđujući da se Gotovina nije dobrovoljno predao Tribunalu, već je uhapšen u Španiji 7. decembra 2005, odbrana navodi da bi on, ukoliko bude pušten, bio u kućnom pritvoru u svom domu u Pakoštanima kod Zadra, pod stalnom prismotrom policije i predstavnicka haškog suda.

Branioc Mišetić tvrdi da je privremeno oslobađenje opravdano budući da je suđenje Gotovini i saoptuženima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, koje je trebalo da počne u maju ove godine, odloženo na neodređeno vreme zato što su advokati Čermaka i Markača zbog sukoba interesa eliminisani iz procesa.

O zahtevu odbrane sudsko veće Tribunala odlučiće naknadno.

Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za etničko čišćenje srpskog stanovništva iz Kninske krajine tokom i posle operacije Oluja od avgusta do novembra 1995.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.