Godišnjica od ubistva Ivanovića, rezultata istrage nema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2019, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica od ubistva Ivanovića, rezultata istrage nema

Danas se navršava godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda. U Hramu Svetog Save jutros u 8.15 sati, u vreme kada je ubijen, sveće je zapalila njegova supruga Milena Ivanović sa sinom Bogdanom. Paljenjem sveća počast ubijenom Ivanoviću u Hramu Svetog Save odali su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Nakon paljenja sveća Milena Ivanović je zajedno sa predsednikom i premijerkom napustila Hram.

Ivanovićevu udovicu i državne zvaničnike ispred Hrama Svetog Save sačekao je veliki broj građana koji su, takođe, zapalili sveće povodom godišnjice Ivanovićevog ubistva.

Oliver Ivanović ubijen je na današnji dan u Kosovskoj Mitrovici ispred stranačkih prostorija u 8.15 časova.

Dve istrage, a rezultata nema

I vlasti u Srbiji i predstavnici privremenih institucija u Prištini kažu da vode istragu, ali i pored tvrdnji i demantija o saradnji u ovoj istrazi, odgovora na pitanje – ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića do danas nema, javlja RTS.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u stranačke prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

U Kosovskoj Mitrovici članovi Građanske inicijative SDP, prijatelji i poštovaoci okupiće se ispred stranačkih prostorija.

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, godišnjicu ubistva obeležiće u 12.44 u spomen sobi "Kosmetske žrtve" u Beogradu.

Organizatori protesta "Jedan od pet miliona" obeležiće godinu dana od ubistva skupom od 18 časova ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Njima će se priključiti i aktivisti Lokalnog fronta koji su iz Kraljeva peške došli do glavnog grada kako bi prisustvovali obeležavanju tog događaja.

U okviru istrage, kosovska policija uhapsila je trojicu Srba – Nedeljka Spasojevića, Dragišu Markovića i Marka Rošića zbog sumnje da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović, politički i humanitarni lider Srba sa Kosova i predsednik Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda bio je i državni sekretar za Kosovo i Metohiju u nekadašnjem Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće, Ivanović je bio predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo, odakle je smenjen 2001. godine.

Kada su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen je za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.

Od 2008. godine nalazio se na mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.

Ivanović je u avgustu 2015. godine je započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba.

Rođen je 1. aprila 1953. godine u porodici crnogorskog porekla u selu Rznić kod Dečana, a osnovnu školu i srednju mašinsko-tehničkog smera.

Zbog želje da postane pilot upisao je Vojnu akademiju u Zagrebu, gde je počeo ozbiljno da trenira karate, da bi vrlo brzo stekao međunarodni ugled, te postao velemajstor, trener, a zatim i međunarodni sudija.

Nakon tri godine studija napustio je Vojnu akademiju, jer je ustanovljeno da ima urođeni oštećeni vid, vraća se na Kosovo gde je završio Mašinski fakultet.

Naknadno je apsolvirao i na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Ivanović je govorio engleski, albanski i italijanski jezik.

Živeo je u Kosovskoj Mitrovici. Bio je u braku i imao četiri sina i ćerku, navodi RTS.

Drecun:Korak napred, uprkos opstrukcijama iz Prištine

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je danas, na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića, da su naši nadležni organi napravili korak napred, iako su onemogućeni da naprave valjanu istragu.

"Priština želi da unazadi istragu i tu vidimo žestoku politizaciju, žele da prebace odgovornost na Beograd sa direktnih izvršioca i nalogodavaca", rekao je Drecun gostujući na RTS.

Na našim nadležnim organima je da pokušaju da dođu do istine i nadam se da će u tome uspeti, uprkos svemu, rekao je Drecun.

Kako je naveo, Kadri Veselji raspolaže sa informacijama koje bi dovele do ubica, on bi mogao da da mnoge odgovore.

U zoni gde je bilo najviše zločina počinjenih nad Srbima i nelojalnim Albancima, bio Ramuš Haradinaj

Drecun je rekao da je komandant operativne zone Dukađin, gde je tokom sukoba na KiM bilo najviše zločina počinjenih nad Srbima i nelojalnim Albancima, bio Ramuš Haradinaj te da je on odgovoran za te brutalne zločine.

Prema rečima Drecuna, Haradinaj ne vidi svoju budućnost u tome da se stvore uslovi za pomirenje Srba i Albanaca, "njemu to ne odgovara".

Švajcarski političar Dik Marti, koji je sastavio izveštaj o trgovini organima na KiM za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, identifikuje i stavlja "Dreničku grupu OVK" na prvo mesto, a na njenom čelu je bio Hašim Tači, podsetio je Drecun.

Kad vidite sastav te grupe - glavni su Tači, Džavit Haliti, Sulejman Seljimi, Sami Ljuštaku, Rustem Mustafa, rekao je Drecun te istakao da je nemoguće podići optužnice bez svih njih na njima.

"Napravili smo kompletnu zonu podataka o zločinima, kako je tzv. OVK bila organizovana i kako je funkcionisala, napravili smo šemu i omogućili Specijalizovanom tužilaštvu da mogu da idu na komandnu odgovornost", naglasio je Drecun.

Ako ne bude političkog pritiska, Tači ne može da izbegne da se nađe na optužnici, morao bi da bude prvooptuženi, zaključio je Drecun za RTS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.