Izvor: B92, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica ubistva Gavrilovića

Beograd -- Na današnji dan, 3. avgusta 2001. godine, ubijen je bivši funkcioner Državne bezbednosti Momir Gavrilović.

To ubistvo do danas nije rešeno. Gavrilović, koji je DB napustio 1999. godine, ubijen je u Ulici Džona Kenedija na Novom Beogradu, pošto je prethodno istog dana bio u kabinetu tadašnjeg predsednika SRJ Vojislava Koštunice, gde je razgovarao sa njegovim saradnicima.

Ubistvo Gavrilovića izazvalo je raskol u vladajućoj koaliciji DOS, a Koštuničina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Demokratska stranka Srbije napustila je tu koaliciju i Vladu Srbije.

Mediji su tada navodili da je Gavrilović u kabinetu Koštunice izneo podatke o kriminalnim aktivnostima vođe tada jedinstvene kriminalne organizacije "Surčinski klan" i o vezama kriminalnih grupa sa državom.

"Došao je zabrinut zbog stepena kriminalizacije društva, u želji da ukaže na prodor organizovanog kriminala u privredni život, na snagu i razgranatost delovanja pojedinih klanova, i na ono što je, kao iskusni policajac, smatrao nedovoljno primerenim odgovorom ili popustljivošću i nesnalaženjem vlasti i nadležnih organa. Zašto da ne upotrebim i jednu težu reč - govorio je o korupciji", rekao je tada Koštunica.

Tadašnji šef Državne bezbednosti Goran Petrović rekao je posle ubistva da je Gavrilović bio pripadnik Jedinice za specijalne operacije, a bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije Dragan Karleuša je naveo da je "Gavrilović bio umešan u neke likvidacije u Beogradu i bio povezan sa ljudima iz kriminogene sredine".

Svedok optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalnom Milan Ivanović rekao je tokom suđenja u Hagu da je Gavrilović boravio u Istočnoj Slavoniji pod lažnim imenom "pukovnik Perić", a mediji su navodili da je boravio na ratištima u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Za ubistvo Gavrilovića osumnjičeni su bili Ljubiša Buha Čume i Dragan Nikolić Teča, a mediji su preneli da ih DNK analiza pronađenih tragova nije povezala sa tim ubistvom.

Posle iskaza uhapšenog pripadnika "zemunskog klana" Dejana Milenkovića Bagzija, na osnovu kojeg je dobio status svedoka saradnika, mediji su spekulisali da je Milenković izneo značajne podatke o ubistvu Gavrilovića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.