„Gnjilanska grupa” dobila ukupno 116 godina zatvora

Izvor: Politika, 19.Sep.2012, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Gnjilanska grupa” dobila ukupno 116 godina zatvora

BEOGRAD – Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas 11 pripadnika „gnjilanske grupe” OVK na ukupno 116 godina zatvora, jer su od početka juna do kraja decembra 1999. godine do smrti mučili namanje 47 lica mahom Srba i nealbanaca, od kojih se 32 lica i danas vode kao nestala.

Prvooptuženi Aguš Memiši, koji je nedavno pretio osvetom zameniku tužioca za ratne zločine, osuđen je na 12 godina zatvora.

Nazif i Ahmet Hasani osuđeni su na 13 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godina, Faton Hajdari na 10 godina, Samet Hajdari na 15, Ferat Hajdari na osam godina zatvora, Kamber Sahiti takođe na osam godina, a Seliman Sadiku i Burim Fazliju na 12 godina zatvora.

Šefket Musliju, Sadik Aliju osuđeni su u odsustvu na pet, odnosno osam godina zatvora, pošto su u bekstvu.

Optužbi su oslobođeni Šemsi Nuhiju, kao i još petorica optuženih koji su u bekstvu - Fazlija Ajdari, Redžep Aliji, Šaćir Šaćiri, Idriz Aliji i Ramadan Halimi.

Predsednica sudskog veća Snežana Nikolić Garotić, obrazlažući presudu rekla je da su osuđeni krivi što su kao pripadnici OVK, od početka juna do kraja decembra 1999. godine, surovo, do smrti mučili 47 osoba, dok je najmanje 147 ljudi protivpravno lišeno slobode, mučeno, a zatim pušteno.

Sudija se posebno osvrnula na mučenje i silovanje dve zaštićene svedokinje u tom postupku, detaljno navodeći koja su sve zverstva osuđeni počinili nad njima.

Osuđeni su, takođe, nanosili velike patnje i pljačkali imovinu stanovništva.

Pripadnici OVK koji su danas osuđeni oglašeni su krivim za ubistvo 47 žrtvava, dok se ostalim pripadnicima gnjilanske grupe koji se ne nalaze na optužnici tužilaštva za ratne zločine „na dušu stavlja” mučenje i zarobljavanje najmanje 148 lica.

Apelacioni sud u Beogradu je u decembru 2011. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je devet pripadnika OVK osudeno na ukupno 101 godinu zatvora i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno sudenje.

Sudenje toj grupi objedinjeno je odlukom suda u martu 2012. godine, posle ukidanja presude i odluke da se beguncima sudi u odsustvu.

----------------------------------

Tužilaštvo delimično zadovoljno presudom, sledi žalba

Tužilaštvo za ratne zločine zadovoljno je osuđujućim delom presude koja je izrečena većini optuženih pripadnika „gnjilanske grupe” OVK, ali će uložiti žalbu na oslobađajuće presude za šest optuženih, izjavio je danas Tanjugu zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

„Pravda je ovom presudom samo delimično zadovoljena s obzirom na ono što su oni radili. Visina kazni koje su dobili takođe je samo delimična satisfakcija za žrtve”, rekao je Vekarić podsećajući da je ovom presudom kazna optuženima veća za 15 godina nego što je bila u ukinutoj presudi.

Vekarić je napomenuo da je ovo bilo suđenje visokog rizika, kao i da je sud sudio pod izuzetno velikim pritiscima imajući u vidu česte incidente koji su se događali između tužilaštva i okrivljenih.

Prvooptuženi Aguš Memiši nedavno je čak pretio osvetom zameniku tužioca za ratne zločine, a današnjom presudom osuđen je na 12 godina zatvora.

Vekarić je rekao da će se tužilastvo sugurno žaliti na oslobađajući deo presude, dok će o osuđujećem delu odluku doneti po prijemu pisanog otpravka presude.

Tanjug

objavljeno: 19.09.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.