Glavna šetališta prerasla u buvljak

Izvor: Blic, 05.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavna šetališta prerasla u buvljak

Sve veća beda i nezaposlenost naterala je tridesetak trgovaca da iznesu svoje tezge u najprometniju gradsku arteriju, od Tvrđavske kapije do Obrenovićeve ulice. Glavna gradska štrafta poslednjih dana sve više liči na bu-vljak nego na šetalište. Svašta se može naći, brushalteri, lončići za kafu, jastuci, tange i druga roba.

Načelnik Tržišne inspekcije, Borislav Zlatanović kaže da se oni uklanjaju svakodnevno, ali da se ponovo vraćaju.

- Dva inspektora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sam pretvorio u stražare, ali ne pomaže. Zato je potrebna zajednička akcija sa Komunalnom inspekcijom Medijana da bi svim snagama te prodavce sklonili s tog poteza. Da bi se stalo na rep vanpijačnoj prodaji, potrebno je da grad stane iza toga jer pojedinačne akcije ne donose mnogo rezultata - ističe Zlatanović.

Dvojica trgovaca koji nisu baš bili raspoložni da kažu svoja imena napominju da je problem mnogi dublji nego što se golim okom može videti.

- Niko ne shvata da svi mi što prodajemo, tom tezgom hranimo porodice. Pa ko je lud da po snegu i suncu prodaje ovde robu. Ja sam na birou tri godine. Pokrali mi firmu, a mene u 45 godina sa dvoje srednjoškolaca teraju na ulicu - kaže jedan od njih dok se drugi slaže i dodaje „da su novinari za sve krivi"!

Godine tranzicije dovele su porodicu Stojanović do toga da porodično rade na tezgi nadomak Trga kralja Milana.

- Tri godine ne radimo muž i ja, a ćerka je na zanatu, pa je sramota da prodaje. Stvarno se mučimo. Idemo i na Durlansku pijacu, tamo nas manje jure, a sumnjam da ne mogu nekako da reše naše radne statuse jer nas nema mnogo - kaže Stojanovićeva.

Pojava vanpijačne prodaje je procvetala u Nišu poslednje dve godine, a Dragoslav Ćirković, predsednik opštine Medijana, obećava da će ovaj problem biti iskorenjen.

- Opština Medijana zaista ima malo inspektora za tako jednu široku akciju koja bi suštinski rešila taj problem. Zato ću zajedno sa inspektorima lično da porazgovaram s prodavcima i da vidimo da se oni nekako uposle, a da to ne bude jednoktratna pomoć već trajno rešenje. Imaju pravo i trgovci koji izmiruju sve obaveze u lokalima da se žale na te trgovce jer su nelojalna konkurencija. U Obrenovićevoj i na Trgu kralja Milana jednostavno ne može da se prodaje donji veš i druga roba jer to ruglo daje pogrešnu sliku grada - tvrdi Ćirković.

Most - meka za trgovinu

Dugo već traje problem prodaje robe na Tvrđavskom mostu jer ovaj prelaz predstavlja granicu između opština Medijana i Crveni krst. Zakon nije precizirao iz koje su opštine inspektori nadležni za iskorenjavanje ove pojave, pa se na mostu češće prodaje roba nego na drugim mestima koje tome ne služe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.