Generalštab znao da će RTS biti bombardovan

Izvor: Blic, 06.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generalštab znao da će RTS biti bombardovan

Šest nevladinih organizacija traži od ministra pravde Dušana Petrovića da obelodani transkript razgovora posade NATO aviona sa bazom uoči bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije 1999. godine, iz kojeg se vidi da je Generalštab VJ imao pravovremeno obaveštenje o tom napadu.

Šest nevladinih organizacija zatražilo je od ministra pravde Dušana Petrovića da zatraži od Ministarstva odbrane obelodanjivanje transkripta razgovora posade NATO aviona sa bazom uoči bombardovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zgrade Radio-televizije Srbije 1999. godine iz kojeg se vidi da je Generalštab VJ imao pravovremeno obaveštenje o tom napadu.

Petrović je odgovorio nevladinim organizacijama da Ministarstvo pravde ne poseduje dokumentaciju o transkriptima i nema o njima nikakva saznanja, isto ono što unazad u više navrata tvrdi i Ministarstvo odbrane. Fond za humanitarno pravo, naime, tvrdi da Ministarstvo odbrane poseduje transkript tog presretnutog razgovora, kao i službene beleške ovlašćenih lica Vojne službe bezbednosti povodom njega.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, međutim, kaže da su mu nadležne službe, nakon provera koje je naložio, dostavile informaciju da u arhivama Generalštaba i Vosjke Srbije nisu pronađeni transkripti razgovora pilota aviona NATO sa bazom, niti druga dokumenta povodom tog događaja.

Zahtev za obelodanjivanje transkipta potpisali su FHP, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, „Žene u crnom" i Inicijativa mladih za ljudska prava.

U noći 23. aprila 1999. godine, tokom bombardovanja zgrade u Aberdarevoj ulici, poginulo je 16 radnika RTS-a.

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović je 2002. godine osuđen na deset godina zatvora jer nije poštovao naređenje ondašnje savezne vlade i ljude i tehniku iselio iz Aberdareve i Hilandarske ulice na sigurnije položaje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.