Izvor: B92, 18.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde su braća Simović?

Novi Sad -- Odbegli pripadnici ,,zemunskog klana", braća Simović, nalaze se u Srbiji i prete da će likvidirati svedoke, pišu mediji.

Radi se o pretnjama saradnicima u procesu za ubistvo Zorana Đinđića. To su naslovi iz nekoliko beogradskih dnevnih novina, za koje dokaza nema. Ako je tačno da su braća Simović viđena u Beogradu i Novom Sadu, postavlja se pitanje zbog čega policija na takve tvrdnje nije zvanično reagovala.

Takođe, nejasno je zašto javnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne zna dokle je došla istraga u potrazi odbeglim pripadnicima ,,zemunskog klana", ali i šta se dešava sa istragom oko ubistva Zorana Vukojevića Vuka.

U nizu tekstova koje u poslednje vreme objavljuje i ozbiljnija štampa, kao poslednja informacija plasirano je da su braća Simović prošlog petka viđena u Novom Sadu i da su tada policijske ekipe organizovale potragu za njima. Nagađa se da su Simovići hteli da likvidiraju svedoka saradnika Miladina Suvajdžića, koji se, navodno, čuva u okolini Novog Sada.

Takođe, poslednjih dana štampa je pisala i da su Simovići pustili poruku da će likvidirati svedoke-saradnike Ljubišu Buhu i Dejana Milenkovića. Advokat Dejana Milenkovića, Ljubiša Radojičić, kaže da ne zna ništa o tome gde se Simovići pojavljuju i da li nekome prete.

Međutim, čak i ukoliko je tačno da prete likvidacijom njegovom klijentu, on smatra da ne postoje razlozi za brigu: ,,Pa, ukoliko je to tako, ja sam potpuno siguran da do toga neće doći jer imam potpuno poverenje u ovu jedinicu koja vrši zaštitu svedoka u krivičnom postupku."

Novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević kaže da u čitavom slučaju oko navodnog pojavljivanja braće Simović odgovornost snose dve strane. Prvo, neke beogradske novine koje iznose informacije koje su potpuno neproverene, a s druge strane policija, koja ne reaguje na te tvrdnje, a takođe ne iznosi podatke dokle se došlo sa istragom o tome gde su odbegli članovi ,,zemunskog klana".

,,Meni ove priče deluju zabrinjavajuće zato što može da se desi, mi smo imali takva iskustva ranije, da se radi o nekom pripremanju javnosti da se radi o budućem pripremanju ubistva, jer ako padne neka glava uskoro, onda će reakcija biti, a to su ta čuvena braća Simović, kojih ima svuda i nema ih nigde i koji se kao Elvis Prisli - pojavljuju na više mesta u isto vreme, a ne zna se da li su živi ili nisu. To je nešto jako opasno i to je glavni razlog zbog čega bi policija morala, a i naše kolege, da mnogo ozbiljnije shvate ovu priču", smatra Anastasijević.

On kaže da su se informacije o navodnom pojavljivanju članova ,,zemuskog klana" i ranije plasirale u javnosti: ,,U poslednje vreme, naročito ovog meseca, to je toliko sukcesivno da ja kao novinar koji takve stvari ume da prepozna, moram da kažem da mi liči na organizovanu kampanju. E sad, ko tačno stoji iza toga... Ali, očigledno je da postoji nekakva kampanja i da mnogi, nažalost, nasedaju na to."

U Ministarstvu unutrašnjih poslova neformalno kažu da u Novom Sadu nikakve potrage za braćom Simović nije bilo, a takođe ne znaju ništa ni o tome da su Simovići skoro viđeni u nekom beogradskom lokalu. Ipak, ostali smo uskraćeni za zvaničan stav policije o navodima koji su se pojavili u javnosti.

Blic: Simovići viđeni u Novom Sadu

Specijalci MUP-a pre nekoliko dana u Novom Sadu organizovali su opsežnu potragu za odbeglim pripadnicima ,,zemunskog klana", saznaje Blic. Akcija policije usledila je odmah posle dojave da su braća Miloš i Aleksandar Simović viđeni u jednom novosadskom kafiću. Policija je u petak popodne dobila informaciju da su Simovići viđeni u Novom Sadu. Istog momenta tamo su upućene specijalne ekipe, a potraga za odbeglom braćom trajala je cele noći.

Izvor Blica iz vrha MUP-a navodi da je zbog te dojave u policiji zavladalo pravo vanredno stanje jer je panika nastala zbog sumnje da su Simovići krenuli na zaštićenog svedoka Miladina Suvajdžića, zvanog Đura Mutavi, koga Specijalna jedinica za zaštitu svedoka čuva upravo u okolini Novog Sada. Ljudima iz Suvajdžićevog obezbeđenja odmah je javljeno da obrate posebnu pažnju, a iste večeri poslato im je i pojačanje.

Mere zaštite Đure Mutavog podignute su na najviši nivo, navodi izvor Blica. Istovremeno, u policiji je počela da kruži priča i da su braća Simović pre mesec dana u Beogradu prodali skupoceni, crveni "alfa romeo" sa šesnaest cilindara, kao i da je poznato ime kupca automobila. Tu informaciju, međutim, u policiji niko nije mogao da potvrdi.Ni dva i po meseca posle ubistva zaštićenog svedoka Zorana Vukojevića, za koje je ministar policije Dragan Jočić zvanično optužio odbegle pripadnike ,,zemunskog klana", niko ne može pouzdano da kaže da li su oni i dalje u Srbiji ili su pobegli u inostranstvo.

Posle Vukojevićevog ubistva, policija je dobila nekoliko dojava da su braća Miloš i Aleksandar Simović viđani po Beogradu. Prema nekim informacijama, oni su primećeni čak desetak dana pre likvidacije svedoka saradnika. Temeljno je provereno nekoliko lokacija u gradu, ali ni u jednoj od tih akcija oni nisu uhapšeni.

U međuvremenu, beogradskim podzemljem je kružila i njihova poruka da su u Srbiji i da se "neće smiriti dok ne završe i sa ostalim zaštićenim svedocima: Ljubišom Buhom Čumetom, Dejanom Milenkovićem Bagzijem". U MUP-u su jedino sigurni da je odbegli ,,zemunac" Aleksandar Simović, 3. juna učestvovao u brutalnom mučenju i ubistvu zaštićenog svedoka Zorana Vukojevića. Ta potvrda dobijena je analizom DNK tragova na nezapaljenim delovima tela ubijenog Vukojevića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.