Gazda Jezda sutra ponovo na optuženičkoj klupi

Izvor: Blic, 12.Sep.2010, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gazda Jezda" sutra ponovo na optuženičkoj klupi

Suđenje vlasniku piramidalne štedionice "Jugoskandik" Jezdimiru Vasiljeviću i njegovim saradnicima trebalo bi da posle više godina prekida sutra krene ispočetka u Višem sudu u Beogradu, iz drugog pokušaja.

Suđenje je krajem maja odloženo pošto Vasiljević nije priveden u sud iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu, a sud je u međuvremenu dostavio tužilaštvu optužnicu radi izmene pravne ocene dela, zbog izmena materjalnog krivičnog zakonodavstva i visine zaprećene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kazne.

Zbog zloupotrebe službenog položaja, prevare i utaje u vezi s piramidalnom štednjom u "Jugoskandiku" početkom 1990-ih pored Vasiljevića, poznatog kao gazda Jezda, optuženi su i direktor Banke privatne privrede Crne Gore Milorad Vukotić, Ljubivoje Šundić, Dragan Antonijević i advokat Stevan Protić.

Suđenje, koje je prekinuto 2006. godine posle Vasiljevićevog bekstva iz zemlje, krenuće ispočetka, a optuženi će dobiti priliku da se ponovo izjasne o navodima optužnice.

Vasiljević je uhapšen u Holandiji u aprilu 2009. godine po srpskoj poternici, a izručen je 26. marta ove godine i upućen u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu.

Vasiljevićev branilac Dragoljub Đorđević izjavio je ranije Tanjugu da je njegov branjenik ličnim zahtevom da bude izručen Srbiji ubrzao proces ekstradicije iz Holandije u želji da što pre dođe i objasni da nije izvršio dela za koja se tereti.

Đorđević je naveo da se njegov branjenik odlučio na taj korak i po cenu boravka u srpskom pritvoru, jer ima nameru da dokaže da slučaj "Jugoskandik", "za njega, nije ni postojao, da nikakav novac nije nelegalno prisvojio, a da su jedinu korist imali drugi direktori banaka, pre svega, u Crnoj Gori".

Prema navodima optužnice, Vasiljević i saradnici su zloupotrebom položaja proneverili oko 29 miliona evra i oštetili štediše za 190 miliona nemačkih maraka.

Vasiljević je i pre početka prvog suđenja bio u višsegodišnjem bekstvu, ali je uhapšen u februaru 2001. na beogradskom aerodromu, po povratku s Kipra.

U pritvoru je tada proveo devet meseci, odakle je pušten 22. oktobra 2001, kada je sud odlučio da prihvati njegovo jemstvo da bi ga pustio na slobodu - hipoteku na kuću njegovog prijatelja Nikole Kubatlije u beogradskom naselju Dedinje.

Hipoteka je stavljena za iznos od 500.000 evra, ali je posle ponovnog bekstva iz zemlje i raspisivanja poternice za Vasiljevićem krajem 2007. godine to jemstvo propalo, tako da založena kuća čeka javnu prodaju kako bi se država naplatila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.