Gardijan: Istraga protiv Del Ponte

Izvor: Blic, 19.Avg.2010, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gardijan": Istraga protiv Del Ponte

Tužioci Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslaviji biće podvrgnuti istrazi zbog tvrdnji da su se siledžijski odnosili prema svedocima, objavio je danas britanski dnevnik "Gardijan", navodeći da će istragom biti obuhvaćena i bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte.

Prema pisanju lista koje prenosi BBC, Del Ponte, će biti saslušana povodom tvrdnji da je dopuštala da se svedocima preti ili da se potkupljuju kao i za protivzakonito pribavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dokaza.

Svedoku nuđen posao u SAD u zamenu za iskaz

Jednom svedoku iz Srbije je tako nuđeno dobro plaćeno radno mesto u Sjedinjenim Državama ako da iskaz povoljan za tužilaštvo tribunala, piše "Gardijan". U izjavama svedoka, na koje se list poziva, navode se i uskraćivanje sna tokom razgovora, ucene odnosno nuđenje života negde drugde u zamenu za svedočenje kojem su se tužioci nadali, pretnje da će optužnica biti podginuta protiv svedoka ukoliko odbije da svedoči pa čak i ilegalne isplate novca svedocima.

Sudije tribunala su u sredu naložile pokretanje nezavisne istrage o postupcima Karle del Ponte kao i još dvoje uglednih i aktivnih tužilaca Hildegard Urc-Reclaf i Danijela Saksona nakon žalbi svedoka da su bili uznemiravani, potplaćivani i zlostavljani kao i da su dokazi koje su pribavili bili protivzakonito menjani.

"Gardijan" konstatuje da se prvi put u 17-godišnjoj istoriji tribunala u Hagu vrhunski tužioci suočavaju sa mogućim nepoštovanjem odluka suda.

List navodi, a prenosi BBC, da se otpužbe na račun Del Ponte tiču radne prakse njenog tima istražitelja tokom tekućeg suđenja za ratne zločine srpskom političaru Vojislavu Šešelju.

Londonski list predočava da su u saopštenju sudije na suđenju Šešelju navedene pritužbe nekih od svedoka koji tvrde da su istražitelji koji su radili za tužilaštvo tribunala na njih vršili pritisak ili ih zastrašivali.

Tužilaštvo je, navodno, nezakonito pribavljalo izjave svedoka služeći se pretnjama, zastrašivanjem ili potkupljivanjem svedoka.

Tužilaštvo tribunala je, u međuvremenu, odbacilo sve optužbe i najavilo da će u potpunosti sarađivati sa nezavisnom istragom

Londonski list piše da će nezavisni istražni sudija, najverovatnije Francuz, izveštaj o osnovanosti iznetih tvrdnji podneti za otprilike pola godine.

"Gardijan" podseća da je o navodnim prljavim trikovima tužilaca Haškog tribunala godinama govorio i sam Šešelj koji je rutinski ometao tok suđenja i kome je već izrečena kazna od 15 meseci zbog nepoštovanja suda jer je obelodanio imena i adrese zaštićenih svedoka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.