Ganićev pravni tim sprema materijal za njegovo izručenje BiH

Izvor: Blic, 07.Mar.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ganićev pravni tim sprema materijal za njegovo izručenje BiH

Član pravnog tima BiH Damir Arnaut koji u Londonu zastupa ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, hitno je doputovao u Sarajevo da bi koordinisao aktivnosti i pripremio materijale koji treba da dokažu da Ganić nije umešan u ratne zločine za koje ga sumnjiči srpsko tužilaštvo.

Arnaut je rekao da ne raspolaže informacijom da bi tokom dana u londonski sud trebalo da stigne materijal koji je Srbija pripremila kao dokaz na osnovu kojeg je od britanskih vlasti tražila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hapšenje Ganića.

On je istakao je da po engleskom zakonodavstvu ne postoji mogućnost da Ganić bude po bilo kakvom hitnom postupku izručen Srbiji, javila je televizija Federacije BiH (FTV).

Zbog hapšenja Ejupa Ganića, poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić podneo je ostavku na mesto člana Međunarodnog religijskog savetodavnog veća u Fondaciji Tonija Blera za veru (Tony Blair Faith Foundation).

U pismu poslanom na adresu Blerove fondacije, Cerić navodi da je bivši potpredsednik Republike BiH, akademik Ejup Ganić poslednji čovek kojega se može optužiti za zločine protiv Srba. On je naveo da posle slučaja Ganić nije sigurno putovati u Veliku Britaniju za sve one Bosance koji su branili svoj dom i svoju domovinu i koji su preživeli genocid.

Barašin: Ganić bi trebalo da bude izručen BiH

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin izjavio je da bi ratni član predsedništva BiH Ejup Ganić trebalo da bude izručen BiH, jer je ta zemlja pre Srbije počela istragu o zločinu u sarajevskoj Dobrovoljčkoj ulici.

Barašin je rekao da Tužilašstvo BiH u predmetu "Dobrovoljačka ulica" vodi istragu protiv određenih lica, dodajući da je ovaj predmet prioritetan i da mora biti okončan.

"Istraga je otvorena 2006. i rok za njeno zatvaranje je bio šest meseci. Na tom predmetu radio je međunarodni tužilac, ali istragu nije okončao jer je to složen predmet", rekao je Barašin Televiziji Federacije BiH.

On je kazao da ne bi putovao u inostranstvo da je u poziciji osumnjičenih u predmetu "Dobrovoljačka ulica", navodeći da ni Ganić nije trebalo da ide u druge države.

Barašin je naveo da se na njega vrši pritisak zbog mnogih predmeta koji se vode u Tužilaštvu BiH, ističući da je nedavni upad u njegov stan u Sarajevu izvršio profesionalac.

Na mesto gde ja sedim ostavljena je razglednica, koju je napravila moja kćerka. To je opomena", rekao je Barašin.

Ganić je 1. marta uhapšen u Londonu po zahtevu Srbije zbog ratnih zločina počinjenih u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine u Sarajevu nad tadašnjim pripadnicima JNA. Za događaje u Dobrovoljačkoj Srbija je podigla optužnicu protiv 19 lica, medju kojima su i hrvatski član ratnog Predsedništvu BiH Stjepan Kljujić, kao i general Armije BiH Jovan Divjak.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ganicev pravni tim sprema materijal za njegovo izrucenje BiH

Izvor: NaDlanu.com, 07.Mar.2010

SARAJEVO, 7. marta 2010. (Beta) - Član pravnog tima BiH Damir Arnaut, koji u Londonu zastupa ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, hitno je doputovao u Sarajevo da bi koordinisao aktivnosti i pripremio materijale koji treba da dokažu da Ganić nije umešan u ratne zločine za koje ga sumnjiči...

Nastavak na NaDlanu.com...

Još bez zahteva za izručenje Ganića

Izvor: B92, 08.Mar.2010, 02:15

Član ratnog Predsedništva BiH, Ejup ganić (arhiva)..Sarajevo, Beograd -- Beograd Londonu još nije poslao zahtev za izručenje Ejupa Ganića, člana ratnog predsedništva BIH koji je 1. marta uhapšen u Londonu po zahtevu Srbije... U ministarstvu pravde su nekoliko puta najavljivali dan kada će poslati...

Nastavak na B92...

London: Ganićev prvi sastanak s odvjetničkim timom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Mar.2010

Ejup Ganić, bivši član ratnog Predsjedništva BiH danas će se prvi put sastati sa svojim odvjetničkim timom, potvrdio je za FTV Damir Arnaut, član pravnog tima koji brani Ganića. Arnaut u Sarajevu prikuplja potrebnu dokumentaciju za ročište najavljeno za utorak. Damir Arnaut, član bh. pravnog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.