Ganić pušten iz pritvora uz kauciju od 300 hiljada funti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2010, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ganić pušten iz pritvora uz kauciju od 300 hiljada funti

LONDON - Britanski Viši sud odlučio je danas da, uz kauciju u visini od 200 hiljada funti, pusti iz pritvora ratnog člana predsedništva BiH Ejupa Ganića, koji će, prema sudskoj proceduri, biti pušten u naredna 24 sata. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je odluka o puštanju na privremenu slobodu Ganića proceduralno pitanje i izrazio uverenje da će prilikom donošenja odluke o zahtevu Beograda za njegovim izručenjem "ozbiljno biti razmotreni dokazi Srbije".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ganić, koji je uhapšen 1. marta u Londonu po zahtevu Srbije zbog ratnih zločina počinjenih u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine nad tadašnjim pripadnicima JNA, po nalogu suda dobio je pravo na kauciju, odnosno da se brani sa slobode, rekla je sarajevskim medijima njegova ćerka Emina.

Ona je objasnila da je sudska procedura takva da Ganić mora biti pušten u naredna 24 sata, ali najavljuje da će pokušati da se ubrza taj proces i da će se njen otac već danas naći izvan zatvorskih zidina i da će biti sa članovima svoje porodice i tima odbrane.



Arnaut: Nema dokaza


Savetnik predsedavajućeg Predsedništva BiH Damir Arnaut izjavio je da su zadovoljni odlukom suda, koji je, kako tvrdi, čak naveo da druga strane ne samo da nije imala dovoljne dokaze, nego da tu uopšte nema dokaza.

"Ovo je, nadamo se, put u konačnu pobedu, odnosno povratak Ganića u Sarajevo kao slobodnog čoveka u skladu s onim što je odlučio Haški tribunal, a to je da nema elemenata krivične odgovornosti i nema elemenata krivičnog dela", rekao je Arnaut sarajevskim medijima.



U Londonu bar do 14. aprila


Za Ganića je ranije položena kaucija od 300 hiljada funti, dok je sud odredio iznos od 200 hiljada funti.

Ranije je pojašnjeno da će Ganić, ukoliko bude pušten na privremenu slobodu, morati da ostane u Londonu najmanje do 14. aprila, kada bi bilo održano ročište na kome Srbija treba da izloži celi slučaj zbog kojeg traži izručenje.

Srbija je Velikoj Britaniji uputila molbu, kao i dokumentaciju na osnovu koje traži da Ganić bude izručen Višem sudu u Beogradu, koji protiv njega vodi krivični postupak.

Zbog "slučaja Ganić" u London sinoć je doputovao i predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić, gde će se, kako javljaju sarajevski mediji, tokom dana sastati sa Ganićem.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je odluka o puštanju na privremenu slobodu jednog od ratnih lidera bosanskih muslimana Ejupa Ganića proceduralno pitanje i izrazio uverenje da će prilikom donošenja odluke o zahtevu Beograda za njegovim izručenjem "ozbiljno biti razmotreni dokazi Srbije".

"To je proceduralno pitanje. Odluka o suštinskom pitanju - da li će on biti izručen Srbiji ili ne - nije doneta", rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

On je podsetio da je Ganiću oduzet pasoš i objasnio da se današnja odluka britanskog suda ticala samo toga da li će do konačne odluke ostati u pritvoru ili će biti na slobodi u Velikoj Britaniji.

"Mi očekujemo da će se u odluci o suštinskom pitanju ozbiljno imati u vidu argumenti i dokazi koje ima Srbija", rekao je Dačić.

Incko pozdravio puštanje Ganića da se brani sa slobode

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko pozdravio je danas u Beču odluku britanskog suda da, uz kauciju, pusti ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića da se brani sa slobode.

"Dobre su vesti da je Ganić pušten na slobodu uz kauciju. Dobro je da može da se brani sa slobode i to će sigurno olakšati situaciju", rekao je Incko novinarima. On je dodao da Ganić, prema međunarodnim ugovorima, treba da bude izručen Sarajevu.

Radmanović kritikovao Silajdžića i Komšića zbog Ganića

Srpski član u Predsedništvu BiH Nebojša Radmanović kritikovao je danas, u razgovoru s ambasadorom Francuske u BiH Mariz Berno, istupe pojedinih zvaničnika iz BiH koji "govore u ime cele BiH o stvarima o kojima ne samo da nije postignut konsensuz, nego postoje suprotni stavovi predstavnika konstitutivnih naroda".

"To proizvodi dublje podele društva, protivno demokratskim principima i ne doprinosi stvaranju poverenja i kulture dijaloga", rekao je Radmanović, kako je saopštilo Predsedništvo BiH.

Iako se u saopštenju ne navode imena zvaničnika BiH o kojima je Radmanović govorio, kritika se odnosi na bošnjačkog i hrvatskog člana u Predsedništvu BiH - Harisa Silajdžića i Željka Komšića čiji poslednji istupi u javnosti u vezi s hapšenjem ratnog člana u Predsedništvu BiH Ejupa Ganića u Londonu ne odražavaju stav kolektivnog šefa države BiH.

Radmanović je sa francuskim ambasadorom takođe razgovarao o unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH, naprecima koji su učinjeni na njenom evropskom putu, kao i preostalim obavezama i izazovima koji pred njom stoje.

Govoreći o liberalizacija viznog režima, Radmanović je rekao da je Bosna i Hercegovina ispunila i poslednje uslove iz "mape puta".

Ambasadorka Berno je rekla da Francuska podržava Bosnu i Hercegovinu u njenim nastojanjima da se pridruži evropskoj porodici i izrazila nadu da će BiH dobiti pozitvno mišljenje i preporuke o ukidanju viznog režima za zemlje šengenskog sporazuma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.