GLAVAŠ U ZATVORU PRIMIO OPTUŽNICU SRBIJE

Izvor: Kurir, 16.Nov.2011, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GLAVAŠ U ZATVORU PRIMIO OPTUŽNICU SRBIJE

MOSTAR- Ministarstvo pravde Federacije BiH i Županijski sud u Mostaru uručili su Branimiru Glavašu, u mostarskom zatvoru, optužnicu koju je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo 1992. godine.

Reč je o optužnici za zločine počinjene 1990. godine o kojima je istragu vodilo Vojno tužiteljstvo bivše JNA, a koja je poslata na 44 adrese u Hrvatskoj.

Mediji u BiH podsećaju da se na istoj optužnici nalaze se hrvatski generali Vladimir Šeks, Ivan Vekić, Tomislav >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Merčep.

Dodaje se da je na osnovu te optužnice Šeks isposlovao donošenje Zakona o ništavnosti akata bivše SFRJ, JNA i Srbije, odnosno propisa kojim se ukida saradnja srpskih i hrvatskih pravosudnih tela na slučajevima ratnih zločina.

Glavaš je, kako se navodi, potpisao dostavnicu i preuzeo optužnici.

Posle toga izjavio je da je to najbolji dokaz kako u stvarnosti funkcioniše Šeksov zakon o ništavnosti.

Glavaš je rekao da očekuje da razgovor s njim zatraže istražitelji iz Srbije poručivši da ne vidi razlog da ne razgovara i sa njima imajući na umu, kako je rekao, da ga je hrvatski sudija Željko Horvatović osudio, uz obrazloženje da su hrvatski vojnici do 8. oktobra 1991. bili paravojska.

Župansijki sud je Glavaša proglasio krivim u dva slučaja - za ubistvo najmanje 10 srpskih civila tokom 1991. godine i 1992. godine i za zatvaranje petoro i ubistvo dvojice srpskih civila u sedištu Sekretarijata za narodnu odbranu.

Za prvi slučaj je dobio pet, a za drugi osam godina zatvora, iz čega mu je izvedena jedinstva kazna od 10 godina zatvora.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Glavaš primio optužnicu iz Srbije

Izvor: RTS, 16.Nov.2011

Branimiru Glavašu u mostarskom zatvoru uručena optužnica srpskog Tužilaštva za ratne zločine iz 1992. godine. Glavaš se tereti za zločine počinjene 1990. godine. ..Ministarstvo pravde Federacije BiH i Županijski sud u Mostaru uručili su Branimiru Glavašu, u mostarskom zatvoru, optužnicu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.