GAF među najprestižnijim festivalima u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2016, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GAF među najprestižnijim festivalima u Evropi

Gosti Gitar Art festivala Rovšan Mamedkuliev (Rusija), Dejl Kavano (Kanada) i Tomas Kiršov (Nemačka), koji nastupaju večeras u Domu omladine, kao i članovi Flamenko seksteta, koje će publika slušati sutra, ističu da je zadovoljstvo biti u Beogradu i deo jednog od najprestižnijih festivala u Evropi.

Mamedkuliev je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je čuo o GAF-u kao o jednom od najvećih festivala posvećenih gitari u Evropi, dodavši da je vrlo popularan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i u njegovoj zemlji.

Kavano i Kiršov, koji čine "Amadeus Gitar duo", pored toga što će održati koncert u Domu omladine, takođe su članovi žirija takmičenja koje se organizuje u okviru GAF-a, a i sami organizuju sličnu manifestaciju u Nemačkoj.

Kavano je rekla da je zapazila vrlo visok nivo virtuoznosti među učesnicima takmičenja, dodavši da nije iznenađena, jer za ovaj region važi da ima izuzetne muzičare i vrhunsko muzičko obrazovanje.

Kiršov je pohvalio organizaciju GAF-a, priznavši da iz iskustva zna da nije lako organizovati takvu manifestaciju, te utoliko više čestita kolegama iz Srbije.

Sa novinarima danas su se družili i članovi "Alfonso and Migel Linares Flamenko Seksteta", koji će prvi put srpskoj publici predstaviti simfonijski flamenko.

Osnivač i direktor Gitar Art festivala Boško Radojković objasnio je da je do sada domaća publika imala priliku da se upozna sa tradicionalnim flamenkom u kome su gitara ili ples u prvom planu.

Simfonijski flamenko u prvom planu ima sve instrumente podjednako, te tako Flamenko sekstet čine i viola, oboa, violončelo, perskusije, gitara naravno, a tu je i pevač.

Alfonso Linares je izrazio zadovoljstvo u ime svih svojih kolega što učestvuju na Gitar Art festivalu, koji je "jedan od najprestižnijih u Evropi".

On je objasnio da su tradicionalni elementi flamenka deo i njihove muzike, s tim što ih obrađuju u modernom duhu.

Publika u Domu omladine imaće priliku, kako su najavili braća Linares, da upozna kulturu Andaluzije, čuje njihove autorske kompozicije u kojima se vidi uticaj poznatih pesnika poput Lorke, ali i različitih mesta rodne Španije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gosti: GAF je među najprestižnijim festivalima u Evropi

Izvor: B92, 10.Mar.2016, 09:49

Gosti Gitar Art festivala Rovšan Mamedkuliev (Rusija), Dejl Kavano (Kanada) i Tomas Kiršov (Nemačka), koji su sinoć nastupili u Domu omladine, kao i članovi Flamenko seksteta, koje će publika slušati večeras, istakli su da je zadovoljstvo biti u Beogradu i deo jednog od najprestižnijih festivala...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.