Frid: Nastavak dijaloga uskoro, ako lideri to žele

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2020, 08:22

Frid: Nastavak dijaloga uskoro, ako lideri to žele

Bivši američki diplomata i stručnjak Atlantskog saveta Danijel Frid rekao je da dijalog Beograda i Prištine može da bude uskoro nastavljen ako lideri to žele i ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da pronađe način da se to desi.

"Predsednik Vučić je bistar čovek i dobar političar. Želi napredak i želi da pronađe način za dijalog. Može to da učini. Srbija mnogo toga može da dobije. Želela je da postane deo Evrope čim je stekla slobodu. To su želeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << još u 19. veku i mogu to da ostvare. Znam, neko će reći Srbija sanja o Kosovu. To je verovatno tacno. Ali, Srbija sanja i to tome da bude deo Evrope. Iskoristite tu mogućnost”, poručio je Frid u intervjuu za Glas Amerike.

Smatra da granice ne bi predstavljale problem kada bi svi bili u Evropskoj uniji gde granice nemaju značaj.

Upitan da li misli da je Vučić spreman, na neki način, na takvu žrtvu za evropski san, Frid kaže da to ne bi tako rekao.

"Ne bih ni od njega očekivao da to tako shvati. Ukoliko ste na mestu Srbije i želite da izbrišete granicu koju ne podnosite – način za to je da svi postanete članovi Evropske unije", objašnjava.

On je mišljenja i da napredak u dijalogu izostaje usled razmirica između Sjedinjenih Američkih Država i pojedinih članica Evropske unije - ali i, kako se izrazio, povremenog oštrijeg diplomatskog stila specijalnog izaslanika Bele kuće za dijalog Ričarda Grenela.

Njegov je utisak da odnosi Grenela sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom "nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu".

Povodom informacija da Lajčak nije uspeo da kontaktira kosovskog predsednika Hašima Tačija i Grenela zbog, kako je navedeno, zauzetosti borbom protiv pandemije kovida -19 kaže da je "lako pronalaziti razloge ako ne želiš napredak".

Ukazuje da SAD i EU treba da budu više usaglašeni u pregovaračkom procesu.

"Želim da čitavo ovo iskušenje sa teritorijalnom razmenom bude ostavljeno sa strane. Shvatio bih argumente za to u situaciji da jednim sporazumom imate mogućnost da razrešite sve sporove. Ali, Srbi na Kosovu ne žive samo severno od reke Ibar. Manastiri se nalaze na celoj teritoriji Kosova", objašnjava Frid i ocenjuje da teritorijalna razmena ne bi vodila do jasne odluke.

Prema njegovom mišljenju, prihvatljivije rešenje bilo bi uzajamno priznavanje dve zemlje u okviru sadašnjih granica.

"Ako vam se ne dopadaju granice - pridružite se Evropskoj uniji. Jer tamo to pitanje nema značaj", kaže Frid.

Komentarišući stupanje Avdulaha Hotija na funkciju kosovskog premijera, kaže da je njegov utisak da Hoti do sada nije izgradio prepoznatljivu političku pozadinu imajući u vidu, kako navodi, da u kosovskom političkom životu nije imao značajniju ulogu.

“Stručnjaci za Balkan u Stejt departmentu ne poznaju ga dobro. Nadam se da to nije slučaj sa ambasadom SAD-a u Prištini. Čovek je nov - do sada nije bio na velikom broju političkih pozicija na osnovu čega bi se mogao steći utisak o pozicijama i stavovima koje bi mogao zauzimati”, ocenjuje Danijel Frid.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.