Freedom art festival u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2017, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Freedom art festival u Pančevu

U Pančevu se do 27. avgusta održava Treći Freedom art festival. Organizator festivala je pančevački Dom omladine, a kroz različite programe biće promovisana sloboda umetničkog stvaranja i izražavanja.

Predstaviće se više od stotinu umetnika iz naše zemlje i inostranstva.

Sloboda, ljudska prava, ljubav i tolerancija su vrednosti koje promoviše freedom art festival. Svi programi usmereni su upravo ka slobodi u najširem smislu.

Predstavljanjem murala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mladih umetnika iz Pančeva otvoren je ovogodišnji festival.

"Ono što je bila ideja jeste slobodno tumačenje dela koje nosi neke asocijacije i koje živi samostalno u okviru otvorenog prostora, to jest uličnog prostora koji dele svi građani. Ono što je nama bitno je to što je ovo naš grad", kaže slikarka Sanja Momčilović.

"Mi smo odlučili da to budu nekakvi vrlo neobični koloristički portreti zato što će dobro da izgledaju na javnom prostoru i da će zaintrigiraju ljude. Nije bilo neke posebne poruke, ostavljamo posetiocima da sami ispričaju neku svoju priču o tome šta oni vide i to je ta neka sloboda kod publike", kaže slikar Milan Bulatović.

Nakon Guče došli su u Pančevo "Farra Fanfarra" umetnički kolektiv iz Lisabona predstavio se pančevačkoj publici. Za mlade muzičare i zabavljače, koji čine taj sastav, stvaranje muzike, miks ritmova i stilova je način na koji iskazuju slobodu i prenose emocije na publiku.

"Prvi put smo na Freedom art festivalu, mislim da je ideja festivala odlična i dala nam je mogućnost da predstavimo muziku koju sviramo. Sloboda koju imamo u stvaranju i pristupu muzici vidi se i oseti u našim nastupima", kaže Sandro Feliks iz duvačkog orkestar "Farra Fanfarra".

Program festivala objediniće muziku, film, vizuelne umetnosti, aktivizam.

"Koliko imamo ljudi toliko imamo i definicija slobode. Tu imate i onaj moment autocenzure tako da je nekako naš festival usmeren ka oslobađanju od toga a mladi moraju sami da se izbore za slobodu to je i slogan našeg festival", objašnjava Jovan Samoilov iz Doma omladine Pančevo.

U šest dana, kroz trinaest programa, na pet lokacija u gradu predstaviće se više od 120 umetnika, a osim gostiju iz Portugalije dolaze i umetnici iz Izraela, Italije, Nemačke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.