Izvor: Blic, 15.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formira se služba za vanredne situacije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je juče, tokom posete području koje je poplavila reka Karaš, da će u Srbiji uskoro biti formirana jedinstvena služba za vanredne situacije. On je precizirao da će ta služba biti sačinjena od Uprave Ministarstva odbrane za vanredne situacije i Sektora MUP-a Srbije za zaštitu i spasavanje.



Dačić je rekao da će u budućem Sektoru za zaštitu, pored Uprave za vatrogasno-spasilački posao i Uprave za prevenciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << morati da bude i Uprava za civilnu zaštitu, te da su neophodne i promene zakonskih rešenja u toj oblasti.

– U prvoj deceniji ovog veka zabeležen je pet puta veći broj vanrednih situacija nego pre 50 godina. U Srbiji se godišnje desi i na desetine hiljada vanrednih situacija i one zahtevaju združenu akciju državnih organa. Pravimo službu po uzoru na evropske. Želimo i da uvedemo jedinstveni pozivni broj za vanredne situacije – rekao je Dačić.

On je najavio i da će postojati i novi operativni centar, kao i jedinstveni informativni sistem za građane koji mogu da prijave svaku situaciju koja zahteva reakciju nadležnih organa na broj telefona 112. Ministar je rekao i da su pokrenuti razgovori o neophodnoj regionalnoj saradnji u ovoj oblasti.

– O združenom reagovanju u slučaju velikih vanrednih situacija razgovarali smo sa Rumunijom i Bugarskom i sa zemljama bivše Jugoslavije – rekao je Dačić.

Prema rečima Predraga Marića, načelnika sektora MUP za zaštitu i spasavanje, u toku prošle godine završena je obuka i opremanje četiri regionalna tima za delovanje u vanrednim situacijama, i to u Novom Sadu, Beogradu, Kraljevu i Nišu.

– Ministarstvo je nabavilo svu potrebnu opremu. U ponedeljak počinje obuka za pet regionalnih timova za spasavanje u slučaju zemljotresa, 150 pripadnika sektora Žandarmerije biće u toj obuci koju rade kolege iz francuskog ministarstva unutrašnjih poslova – rekao je Marić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.