Izvor: Blic, 16.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond za sprečavanje ekstradicije Dragana Vasiljkovića

Srpska zajednica u Australiji prikuplja sredstva za borbu pred sudom kako bi sprečila ekstradiciju Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan.

Predsednik Udruženja za istinu, pravdu i demokratiju Đorđe Bubalo rekao je danas Rojtersu da je Udruženje namenilo fond od milion australijskih dolara (833.000 američkih dolara) za odbranu Vasiljkovića pred sudom. "Platićemo. Nije važno koliko će koštati ni koliko će trajati, nije važno ni ako bude koštalo milion dolara", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je Bubalo. Udruženje je, prema njegovim rečima, dosad prikupilo 500.000 dolara. Bubalo je podsetio da Vasiljković, državljanin Australije i Srbije, nije nikada optužen pred haškim tribunalom za ratne zločine.

Australijske vlasti uhapsile su Vasiljkovića (52) u januaru 2006. godine pošto je Hrvatska, koja želi da mu sudi za ratne zločine, uputila Kanberi zahtev za njegovo izručenje. Sud u Sidneju ocenio je prošle sedmice da je zahtev Hrvatske opravdan. Vasiljković ima rok od 15 dana da uloži žalbu australijskom Federalnom sudu, a u slučaju da žalba bude odbijena, ostaje mu mogućnost da se obrati Vrhovnom sudu. U slučaju da bude odbijen i pred najvišom sudskom instancom, konačnu odluku o njegovoj ekstradiciji doneće autralijski ministar pravde Dejvid Džonston. Hrvatska tereti Vasiljkovića za mučenja i ubistva hrvatskih vojnika i civila, kao i jednog stranog novinara, u vreme dok je bio komandant jedne srpske paravojne jedinice tokom rata 1991-1995.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.