Festival nauke i obrazovanja u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2016, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival nauke i obrazovanja u Novom Sadu

Festival nauke i obrazovanja koji novosadski Univerzitet tradicionalno organizuje u maju danas je otvoren u kampusu novosadskog univerziteta, a otvorila ga je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zorana Lužanin.

Otvaranju su prisustvovali i rektor novosadskog univerziteta Dušan Nikolić, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov, te predstavnici kompanija NIS i Šnajder elektrik DMS koji su pomogli održavanje ovog festivala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Zorana Lužanin je istakla da očekuje veliku posetu festivalu posebno od strane najmlađih, jer je nauka na toj manifestaciji predstavljena na način koji je najmlađima najprijemčiviji.

"Zna se da najveću pažnju najmlađih privlače one stvari koje su daleko od njih i ovaj festival je lepa prilika da deca saznaju dosta toga o nauci i naučnim dostignućima", rekla je Lužanin.

Rektor novosadskog univerziteta Dušan Nikolić je kazao da je festival ove godine promenio ime, jer se ranije zvao Festival nauke, a sada je dodato i obrazovanje što, kako je kazao, menja samu koncepciju festivala.

"Pored naučnih dostignuća, želja nam je da najmlađima predstavimo i studijske programe kojih je na novosadskom univerzitetu više od 300 i svi su akreditovani", rekao je Kovačević.

On je naglasio da je između ostalog cilj festivala i da decu usmere ka zanimanjima kojima bi trebalo da se bave, odnosno da ih usmere ka onim segmentima nauke koji su danas najviše eksploatisani kao što je robotika i automatika.

Pavlov: "U svemu ostalom smo veoma loši, sem u nauci"

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov izjavio je danas da su vrednosti u društvu poremećene sa svih strana, sem kada je nauka u pitanju, koja je jedini segment po kojem je Srbija deo sveta.

"U svemu ostalom smo veoma loši, sem u nauci. Znanje i uspeh nisu sramota i mi moramo pružiti priliku našim mladim talentovanim naučnicima i istraživačima da ostanu u zemlji", rekao je Pavlov na otvaranju Festivala nauke i obrazovanja u kampusu Novosadskog univerziteta.

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov rekao je da je pomenuta manifestacija najlepša od svih kojima je kao pokrajinski sekretar prisustvovao jer je posećuju "deca koja veruju da je nauka nešto lepo i korisno za njih".

"Ovaj festival je dokaz da znanje stanuje ovde", rekao je Pavlov.

U okviru festivala otvorena je izložba "Milankovićev kanon osunčavanja zemlje" posvećena naučniku Milutinu Milankoviću.

Koautor izložbe Aleksandar Petrović rekao je da izložba predstavlja Milankovićeva dostignuća, za koja je rekao da su najveći domet do kojeg civilizacija može da dođe.

"Milanković je uspeo da otkrije sklad između onoga što se dešava na nebu i onoga što se dešava na Zemlji", rekao je Petrović.

Dodao je da je Milanković bio nesavremeni mislilac koji se nije priključivao naučnim trendovima, već je čitav život pisao jednu knjigu.

"Po današnjim kriterijumima, on ne bi ni bio priznat kao naučnik. Ali, u nauci na prvom mestu mora da bude kvalitet a ne kvantitet", rekao je Petrović.

Tokom dva dana trajanja festivala posetioci će moći da vide brojne izložbe i eksperimente. Biće održane i tribine posvećene klimatskim promenama, softverskoj industriji i dronovima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Festival nauke i obrazovanja u Novom Sadu uz podršku NIS-a

Izvor: Blic, 07.Maj.2016

Kompanija NIS je generalni sponzor Festivala nauke i obrazovanja, koji se održava 7. i 8. maja u kampusu Novosadskog univerziteta, u organizaciji Univerziteta u Novom Sadu, a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj i Centra za promociju nauke u Beogradu...Festival...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.