Izvor: B92, 07.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fašističke poruke i u Zemunu

Beogard -- Posle rasističkih poruka u Nišu i Novom Sadu, plakati kojima se preti Romima osvanuli su i u Zemunu.

U naseljima u Zemunu živi oko 2.000 Roma. Po romskim naseljima Vojni Put i Bački Ilovnik izlepljeni su plakati organizacije Grofaš, koja se, kako se kaže na plakatima, zasniva na etničkim principima Zemuna. Na plakatima su iscrtani kukasti krstovi, a Romima, kao najbrojnijoj manjini, poručuje se da se ne udaljavaju od svojih naselja.

Romi u naselju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vojni put tvrde da ih grupe mladića starosti oko 17-18 godina napadaju svaki drugi dan, da dolaze u kombijima i da su ponekad maskirani: "U strahu smo, okupljamo se svake večeri, štitimo svoja naselja i kuće. Bila su do sada dva incidenta, policija je reagovala, često nas obilaze. Ne znamo šta će biti dalje", kaže jedan od stanovnika naselja..

Predsednik opštine Zemun Vladan Janićijević kaže za B92 da se ne zna ko stoji iza napada na Rome i organizacije Grofaš. S druge strane, on kaže da Romi preteruju kada tvrde da su svakodnevno mete napada: "To je prenaglašeno, to je ocena MUP-a. obezbeđenje škole je pojačano, a istovremeno svaka škola je dobila po jednog milicionera pozornika, koji brine o školi", kazao je Janićijević.

Romi međutim tvrde da je zaštita organizovana samo u školskim zgradama, ali ne i na putu od naselja do škola i da će deca ostajati kod kuće sve dok ne prestanu napadi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.