Falsifikovani biometrijski pasoš – 1.000 evra

Izvor: Politika, 26.Dec.2008, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Falsifikovani biometrijski pasoš – 1.000 evra

Nepunih šest meseci od kako je počelo izdavanje novih biometrijskih putnih isprava, koje su se smatrale izuzetno bezbednim, policajci došli do informacija da su se pojavile grupe falsifikatora

Operativci MUP-a Srbije otkrili su da već postoje grupe falsifikatora koje se bave izradom lažnih biometrijskih pasoša i ličnih karti, iako njihova originalna izrada još nije uzela maha, saznaje nezvanično „Politika” u MUP-u Srbije. Falsifikatori sa svojom opremom prave >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ova dokumenta za svega 20 evra po komadu, a nezvanična policijska saznanja govore da cena lažnih dokumenata na crnom tržištu iznosi oko 1.000 evra.

Prepreke u vidu mnogostrukih nivoa zaštite koji su tokom brojnih javnih rasparava o novim ličnim dokumentima isticani u prvi plan, falsifikatori su savladali. Kako saznajemo, oprema potrebna za ovakav nelegalan posao košta oko pet do šest hiljada evra.

Novi biometrijski pasoši, podsetimo, počeli su da se štampaju letos, a lične karte početkom ove godine. Kako su tada objavili zvaničnici, ono što novi, takozvani, crveni pasoš najviše razlikuje od starog su sedam nivoa zaštite što gasvrstava među najmodernije u Evropi.

U dnu prve strane pasoša nalazi se mašinski čitljiva zona sa ličnim podacima. Zaštita ove stranice, kako je napominjano, izuzetno je važna kako bi se sprečilo falsifikovanje, pa ima kinegram, optički varijabilne boje, u procesu laminacije unose se mat i sjajni elementi, kao i da je napravljena od više slojeva plastike.

Podaci se urezuju laserom, ali ne na prvi, već na donje slojeve polikarbonata. To znači da bi neko, ako hoće da izmeni podatke, morao da ošteti površinski sloj.I ostale stranice predviđene za vize imaju grb Srbije, sadrže vodeni žig, zaštitne niti i druge skrivene elemente, koji pasoš čuvaju od falsifikovanja.

Dok je na pasošu nevidljivi čip sa biometrijskim podacima vlasnika obavezan, prilikom izrade novih ličnih karti građani Srbije mogu da biraju da li žele da na dokumentu bude i čip sa biometrijskim podacima.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 27/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.