Falsifikatima hteli da uzmu tuđe preduzeće

Izvor: Blic, 15.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Falsifikatima hteli da uzmu tuđe preduzeće

Treće opštinsko tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Dejana Dragojlovića, biznismena koji je nekada bio blizak JUL-u, i njegovog saradnika Predraga Stevića, koja ih tereti da su falsifikovanjem dokumenata, odnosno prevarom, pokušali da preuzmu preduzeće „Certus".



Prema navodima optužnice, oni su prvo falsifikovali dokument, tako što su iskoristili drugu stranu stvarnog ugovora od 10. aprila 2004, kada je Dragojlović kupio provajderski uređaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od Save Terzića, prvog vlasnika „Certusa". Na tu drugu stranu stvarnog ugovora dodali su lažnu stranu na kojoj je napisano da Terzić predaje Dragojloviću sto odsto vlasništva svog preduzeća. Takav ugovor su overili lažnim pečatom Trećeg opštinskog suda u Beogradu i zatim ga uz pomoć nepoznatog službenika tog suda zaveli u sudski registar.

Oni su, stoji još u optužnici, taj falsifikat iskoristili 3. maja 2007. u prostorijama Agencije za privredne registre. Zaposlene u Agenciji prevarili su predajući im falsifikovani dokument i preduzeće „Certus" registrovali na svoje ime. Tako je Dragojlović postao vlasnik, a Stević direktor ove firme.

Već 9. maja Stević je kao direktor „Certusa" prebacio menicom 61.950.000 dinara na račun preduzeća „Pronalazaštvo", čiji je vlasnik, takođe, Dragojlović. Da bi mogli da realizuju ovu menicu, 18. maja pomoću lažnih dokumenata, među kojima je bio i ugovor o navodnom dugu između „Certusa" i „Pronalazaštva", varaju sudiju Trgovinskog suda u Beogradu, koji izdaje rešenje o izvršenju. Rešenje je stupilo na snagu 6. jula 2007. i sa računa „Certusa" je na račun „Pronalazaštva" prebačeno 509.977 dinara, kada prvi vlasnik „Certusa" Sava Terzić blokira dalju isplatu.

Optužnica tereti Dragojlovića i Stevića da su od „Certusa" pokušali da naplate još jednu sumu početkom 2008. Stević, kao navodni direktor „Certusa" i Dragojlović, kao vlasnik „DMD holdinga", potpisali su 28. maja 2008. ugovor o preuzimanju duga. Ovim ugovorom se „Certus" obavezuje da će „Telenoru" isplatiti 3.100.800 dinara, koje ovoj kompaniji duguje „DMD holding". Taj ugovor su predali Trgovinskom sudu u Beogradu i pokušali da ga realizuju. Na ugovoru o preuzimanju duga nalazi se i falsifikovani pečat „Telenora", zbog čega je ova kompanija podnela prijavu protiv Dragojlovića.

Dragojlovićeva estradna poznanstva i blokirani računi

Dejan Dragojlović, koji je široj javnosti poznat i po tome što je zakupio celu salu za koncert jedne poznate estradne pevačice na kome je on bio jedini posetilac, ima više preduzeća čiji su računi blokirani, ili su bili blokirani. Tako se u registru Narodne banke Srbije navodi da je „DMD holdingu" blokiran račun za 3.899.699 dinara, „DMD Medical investmentu" za 4.324.951 dinara, „DMD Medicalu" za 2.497.167 dinara... Blokiran je i račun preduzeća „DMD petrol" u kome Dragojlović ima udeo u vlasništvu za 6.491.490 dinara. Inače za Dragojlovićevo ime vezana su čak 42 postupka koji se vode u Trgovinskom sudu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.