Fale naručioci

Izvor: Glas javnosti, Beta, 24.Okt.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fale naručioci

ZAGREB - Zašto je i po čijem nalogu pre tačno godinu dana u centru Zagreba paklenom napravom likvidiran novinar Ivo Pukanić (47), a s njim, kao kolateralna žrtva, i njegov saradnik Niko Franjić, pitanja su koja neprestano postavlja javnost ne samo u Hrvatskoj.

Odgovori bi se mogli naći u optužnici protiv braće Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Slobodana Đurovića te Željka Milovanovića, zvanog Gavra i Letač, i Bojana Gudurića.

Hrvatska Uprava za borbu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << protiv organizovanog kriminala bi tu optužnicu, kako piše jučerašnji zagrebački Večernji list, trebalo da podigne iduće nedelje, kad osumnjičenima u Zagrebu ističe pritvor. Istraga je trajala godinu dana i, osim spomenutih, obuhvatila je još Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji se sumnjiči da je naručio i 1,5 miliona evra platio Pukanićevu likvidaciju, te Milenka Kuzmanovića, koji je s Matanićima i Đurovićem bio uhapšen pre godinu dana u Spačvi.

Protiv Jocića i Kuzmanovića istraga se vodi u Beogradu, dok su imena ostalih osumnjičenih na istražnom zahtevu hrvatske Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala. Gudurić je još u bekstvu i za informaciju o njegovom kretanju raspisana je nagrada od 100.000 kuna (13.800 evra), ali on još izbegava hapšenje.

Jocić se sumnjiči da je preko svog kuma i desne ruke Slobodana Đurovića Kardinala naručio i platio Pukanićevu likvidaciju. Đurović se tereti da je za taj posao angažovao Milovanovića, bivšeg pripadnika „crvenih beretki“, koji poseduje tri državljanstva.

VODE RAČUNA  O ROKOVIMA

BEOGRAD - Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Miljko Radisavljević izjavio je juče da je istraga protiv Sretena Jocića, osumnjičenog za umešanost u ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika Nacional, još u toku i da će tužilaštvo voditi računa o rokovima za podizanje optužnice. „Istraga je još u toku. Vodimo računa o rokovima. Odluka tužilaštva o daljem toku postupka biće doneta na vreme“, rekao je Radisavljević agenciji Beta. Sreten Jocić, poznat i kao Joca Amsterdam, uhapšen je 27. aprila zbog sumnje da je organizator i naručilac ubistva vlasnika hrvatskog nedeljnika Nacional Iva Pukanića.

U utorak, 27. oktobra, ističe šest meseci od hapšenja. Prema Zakoniku o krivičnom postupku, pritvor do podizanja optužnice može se produžavati do ukupno šest meseci, po odluci istražnog sudije, sudskog veća ili veća Vrhovnog suda Srbije.

Većina osumnjičenih uhapšena je desetak dana nakon likvidacije u centru Zagreba, a Kuzmanović je pušten verovatno kao neka vrsta mamca, pa nakon nekoliko meseci uhapšen u Beogradu. Tamo su uhapšeni i Jocić i Milovanović, a istraga je vođena sa obe strane granice.

Pojavio se i zaštićeni svedok, koji je iskaz davao u više navrata, a sve su češće glasine da u pozadini likvidacije stoji - duvanska mafija. Te je spekulacije svojim pojavljivanjem na sudu u Zagrebu pojačao i podgorički biznismen Ratko Knežević, koji za Pukanićevu smrt proziva Stanka Subotića Caneta i crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Šta je u tom vrzinom kolu obaveštajno-političko-kriminalnog podzemlja istina, zasad je teško razaznati. Sigurno je samo da će osumnjičeni za Pukanićevu likvidaciju na optuženičku klupu sesti kao zločinačka organizacija.

„A hoće li se na kraju svega znati ko je u celoj toj priči bio capo di tutti capi (šef nad šefovima) udružene hrvatsko-srpske mafije, biće viđeno tokom sudskog postupka“, zaključuje Večernji list.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.