Fabrika u plamenu, poginuo radnik

Izvor: Glas javnosti, 09.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrika u plamenu, poginuo radnik

LOZNICA - U lozničkoj fabrici „Viskoza“ juče ujutro je, iz još neutvrđenih razloga, izbio požar koji se kasnije proširio na obližnji pogon fabrike vlakana, a u vatrenoj stihiji poginuo je jedan radnik. NJegov identitet nije saopšten, a nezvanično se saznaje da je reč o M. K. (39) iz Novog Sela kod Loznice.

Prema rečima Slavka Kojića, direktora „Viskoze“, požar je najpre izbio u pogonu predionice „Svila“, a ubrzo se proširio na „Cel vlakno“ i „kiselo kupatilo“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zajednički pogon obe fabrike.

- Požar je izbio i u podrumskim prostorijama hale, u kojoj je visoka temperatura i jako je otežan pristup vatrogasaca na ta mesta. Pored ekipa iz Loznice i Lešnice, angažovane su vatrogasne jedinice iz Bajine Bašte, Šapca, Sremske Mitrovice, Valjeva, kao i tri helikoptera MUP-a - rekao je Predrag Marić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

U trenutku izbijanja požara u tim delovima fabrike su se nalazila petorica radnika, ali su četvorica spasena.

Uzrok požara za sada nije poznat, ali, na svu sreću, vetar nije zahvatio cisterne „CS2“, sa izuzetno zapaljivom hemijskom supstancom karbon-disulfidom, koje bi mogle da izazovu eksploziju velikih razmera.

Prema saopštenju Ministarstva životne sredine, u blizini pogona nalaze se velike količine zapaljivih materija, 500 tona ugljen-disulfida, koje se čuvaju pod vodom.

GIGANT U STEČAJU

Loznički holding, koji proizvodi celulozu, posle petogodišnjeg procesa restrukturiranja je u stečaju, a nijedna privatizacija nije uspela do sad jer nije bilo zainteresovanih kupaca. Loznički holding je u procesu restrukturiranja od 2003. godine, a u poslednje dve godine niko nije bio zainteresovan da kupi neko od njegovih deset preduzeća. Proizvodnja u glavnom delu holdinga obustavljena je još u februaru 2005. godine i od tada su u „Viskozi“ radili samo pojedini pogoni. Krajem 80-ih u „Viskozi“ je radilo više od 11.000 radnika, a sada samo 15.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vatre jos ima večeras, u podzemnom delu fabrike

Izvor: Kurir, 08.Dec.2008, 23:37

LOZNICA, 8. decembra (Tanjug) - Požar koji je jutros izbio u Fabrici svile, a potom se proširio i na Fabriku vlakana lozničke""Viskoze"", popodne je stavljen pod kontrolu, izjavio je večeras za Tanjug direktor te hemijske industrije u stečaju Slavoljub Kojić. Prema njegovim rečima, veći broj...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.