FOTO: NASA predstavila nova odela

Izvor: Radio 021, 13.Nov.2015, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: NASA predstavila nova odela

Američka svemirska agencija "NASA" predstavila je dve nove vrste astronautskih odela, koja će biti korišćena na Marsu.

Odela nose radne nazive "PXS" i "Z2", a trenutno se nalaze u fazi naprednih prototipa.

"PXS" je istraživačko odelo, koje je predviđeno za oblačenje prilikom izlaska iz letelice. Mnogi delovi odela su načinjeni pomoću 3D štampača, tako da može biti prilagođeno svakom članu posade pojedinačno.

Drugi prototip odela, "Z2" i namenjen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je za kretanje po površini planete, kao što je Mars. Ono je specifično zbog svoje sportske prirode i izgleda, lakše je od drugih odela i otporno na teške vremenske uslove na Crvenoj planeti. "Z2" dozvoljava astronautu da bude relativno slobodan prilikom kretanja, izlaska iz rovera ili sakupljanja uzoraka. Kao i "PXS", i ovo odelo je prilagodljivo svakom astronautu.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.