FOTO: Hiljade ptica na jednom mestu kod Bečeja

Izvor: Radio 021, 15.Okt.2015, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Hiljade ptica na jednom mestu kod Bečeja

Bečejsko Udruženje građana Ekološka mreža "Panonika" u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Bečej i Društvom ljubitelja prirode "Falko" iz Temerina, organizovalo je Evropski vikend posmatranja ptica.

Na velikom ribnjaku u Bečeju posetioci su nestrpljivo čekali dolazak vodiča iz Temerina.

Posmatranje ptica je počelo oko 14 časova, kada se krenulo u obilazak ovog ribnjaka koji je sa 650 hektara drugi po veličini u Srbiji, takođe je i jedno od najvećih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << staništa ptica u Srbiji.

Prizor koji je usledio, uz stručna objašnjenja vodiča i ornitologa, jedan je od onih koji se dugo pamti.

Hiljade ptica je kružilo nad vodom, prisutno je bilo mnogo različitih vrsta. Doživljaj je upotpunilo i to što grupa od dvadesetak ljudi koja je prisustvovala ovom događaju nije uznemirila ptice, pa su one ponašale prirodno.

Na sredini ribnjaka stoji jedan vidikovac, sa kojeg je pogled, uz pomoć durbina, savršen.

Na ribnjaku ima preko 220 vrsta ptica, stanište je svih osam vrsta evropskih čaplji, takođe je nacionalno gnezdilište za Gaka kao i strogo zaštićene vrste Mali vranac. U narednih nekoliko sedmica će milion ptica selica napustiti Evropu i preseliti se u toplije krajeve.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.