Izvor: B92, 25.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP za komisije za ispitivanje zločina

Beograd -- FHP od Skupštine Srbije traži obrazovanje komisija za neke od zločina na Kosovu.

Fond za humanitarno pravo predlaže formiranje istražne komisije za utvrđivanje činjenica o masovnim grobnicama u Srbiji i uništavanju dokaza o zločinima na Kosovu. "Fond je primio informacije iz više nezavisnih izvora da su za vreme bombardovanja NATO tela sa Kosova zakopavana u jamama na nepristupačnim lokacijama Bujanovac-Vranje ili spaljivana u pećima s temperaturama potrebnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za potpuno uništavanje dokaza", navodi FHP.

U saopštenju se pominje prevoženje leševa u topionicu Bor, "Železaru" u Smederevu, fabriku "Mačkatica" u Surdulici, rudnik "Trepča" i termoelektranu "Obilić" na Kosovu. Dodaje se da još nijedan krivični postupak nije pokrenut zbog zločina prema kosovskim Albancima čija su tela nađena u masovnim grobnicama u Srbiji.

Predsednica FHP-a Nataša Kandić kaže da članovi takve komisije, pre svega, treba da budu pojedinci koji uživaju javan ugled i kredibilitet. "Tu bi trebalo da bude i narodnih poslanika i stručnjaka koji mogu da pomognu u rasvetljavanju činjenica. Iskustvo pokazuje da je u svakoj državi u kojoj je došlo do formiranja istražnih, ili nekih drugih vrsta komsija, došlo do prevladavanja prošlosti i stvaranja uslova za pomirenje radi sprečavanja nasilja u budućnosti", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.