Ekstradicija Subotića odugovlači suđenje

Izvor: Politika, 02.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstradicija Subotića odugovlači suđenje

Branilac Vlado Pavićević predlaže da sud prihvati jemstvo od 700.000 evra i omogući Stanku Subotiću da dođe na suđenje sa slobode

Advokat Vlado Pavićević, branilac Stanka Subotića Caneta, optuženog za šverc cigareta, saopštio je juče da će postupak izručenja njegovog klijenta iz Ruske Federacije dovesti do odugovlačenja suđenja, zakazanog za 19. maj. Branilac je naveo da bi suđenje moglo da počne u planiranom roku ukoliko bi sud prihvatio ponuđeno jemstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i ukinuo Subotiću pritvor, čime bi naša država odustala od zahteva za ekstradiciju.

„Subotić je imao nameru da dođe na početak glavnog pretresa koji je zakazan za 19. maj. Jedini način da Subotić dođe na početak suđenja jeste da sud prihvati ponuđeno jemstvo, ukine poternicu i pritvor i o tome obavesti ruske pravosudne vlasti. On bi zatim bio pušten iz ekstradicionog pritvora u Moskvi, došao bi u Beograd, predao bi pasoš i dao izjavu da se neće kriti. Suđenje bi moglo da počne u zakazanom terminu”, naveo je advokat Pavićević.

On je podsetio da je 23. aprila ponudio sudu jemstvo od 700.000 evra, kao garanciju da će Subotić doći na suđenje, ali da je pet dana kasnije njegov branjenik zadržan na aerodromu u Moskvi.

„Traženje izručenja prolongira početak suđenja za jesen, zbog zakonske procedure u procesu ekstradicije koja je dugotrajna, a to nije ničiji interes”, dodao je Pavićević u saopštenju.

Advokat ističe da ne postoji nijedan dokaz u sudskim spisima da je Subotić od početka sudskog postupka bio u bekstvu i tvrdi da se njegov klijent nije krio, niti je bio u bekstvu, već je prethodnih godinu dana, koliko je na snazi bila poternica za njim, normalno putovao po Evropi i obavljao svoje poslove.

Sud se, kako tvrdi advokat, obratio Subotiću tek po podizanju optužnice, posle čega je on odlučio da ponudi jemstvo, kako bi mu se omogućilo da se brani sa slobode, pristupi suđenju i odbije optužbe za koje se tereti. Pavićević smatra da ne postoji nijedan zakonski razlog da sud ne prihvati ponuđeno jemstvo i Subotiću ne ukine poternicu i pritvor.

Ministar pravde Srbije Dušan Petrović u sredu je potpisao zahtev za ekstradiciju Subotića koji je dostavljen ruskom pravosuđu. Nadležni sud u Rusiji treba da odluči o ispunjenosti zahteva za ekstradiciju, a konačnu odluku o izručenju doneće ministar pravde te zemlje.

Prema međunarodnim propisima, potrebno je da država koja tereti optuženog, u zakonskom roku od 40 dana, dostavi dokumentaciju sa dokaznim materijalom i zahtevom za izručenje. Subotić je državljanin Srbije, ali, ukoliko ima i državljanstvo neke druge države, može se desiti da mu i ona pruži zaštitu.

Da li će sudski proces pred Specijalnim sudom početi 19. maja ili ne zavisiće od odluke veća kojem predsedava sudija Milena Rašić.

„Nema zakonskih smetnji da sud odlučuje o jemstvu i posle zahteva za ekstradiciju Stanka Subotića, ali nema ni rokova do kada to treba da se uradi. Ekstradicioni postupci mogu da traju nekoliko meseci. Formalno, on i dalje nije dostupan našoj državi, jer naša policija ne može da ga dovede na sud. Zato bi veće moglo da odluči da mu sudi u odsustvu. Tako bi suđenje moglo da počne bez Subotića, a on bi svoju odbranu dao kada bude izručen”, objasnila je za „Politiku” Maja Kovačević, portparol Specijalnog suda.

Stanko Subotić uhapšen je 28. aprila na aerodromu „Šeremetjevo” u Moskvi, na osnovu Interpolove poternice Srbije. On je optužen da je bio organizator kriminalne grupe koja se tokom devedesetih godina prošlog veka bavila nelegalnom trgovinom cigareta, pričinivši štetu od 56 miliona tadašnjih maraka i osam miliona američkih dolara.

D. Čarnić

[objavljeno: 03.05.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.