Izvor: B92, 13.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija u radionici Palate pravde

Beograd -- U nedelju ujutro oko 4 sata eksplodirala je naprava, postavljena u sklopu Palate pravde u Beogradu. Policija je saopštila da je eksploziv bio postavljen uz zid mehaničarske radionice u okviru Palate pravde, na uglu ulica Savske i Vojvode Milenka. Eksplozija se čula i nekoliko kilometara od Palate pravde. Povređenih nije bilo, saopštava policija.

Republički ministar pravde Vladan Batić ocenio je da eksplozija u beogradskoj Palati pravde pokazuje "paniku i obezglavljenost" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriminalnih grupa. "Pokušavaju da ovakvim akcijama stvore atmosferu straha, anarhije i haosa, verujući da će na taj način onemogućiti gonjenje i suđenje svojim istomišljenicima i braći po oružju", rekao je Batić agenciji Beta. Prema njegovim rečima, kriminalne grupe su ovom eksplozijom pokušale da emituju "nekakvu poruku", ali je to, kako je rekao, "demonstracija njihove nemoći".

Reagujući na ovaj incident, ministar za ljudska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić ocenio je da je neko želeo da uputi signal da borba protiv organizovanog kriminala još nije dobijena. Upitan da li se napad na Palatu pravde može povezati i sa tim predmetom ili je reč o čistom kriminalu, Ljajić je Beti rekao da ne treba isključiti ni jednu, ni drugu mogućnost.

Ovaj incident, kao i nedavna eksplozivna naprava bačena pod automobil Radoslava Rodića, vlasnika dnevnika "Glas" i "Kurir", otvorila je pitanje da li je organizovani kriminal akcijom "Sablja" i rezultatima vanrednog stanja zaista uništen. Novinar Vojislav Tufegdžić smatra da nas dokazi da nije tek očekuju. "Iskreno mislim da mi ulazimo u neki novi krug cirkusa, ne mogu drugačije da nazovem ovo što je ponovo počelo da se događa. Organizovani kriminal, onako kako ga pamtimo, svakako predstavlja opasnost, ali, lično sam ubeđen da ta opasnost, ukoliko nema podršku iznutra, u samoj zemlji, u nekim institucijama, praktično ne bi ni postojala. Mnogo veći problem je ono što bi banditi koji se pojavljuju na ulicama, ti savremeni srpski 'desperadosi', zaista nisu ništa bez jake podrške ljudi koji se nalaze u nazovi privrednim granama i nekim institucijama, jer je očigledno da se tu ne da nije otišlo daleko, nego se nije ni odmaklo dalje od čeprkanja po površini", rekao je Tufegdžić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.