Izvor: Blic, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekshumirana tela žrtvi "Oluje" u Petrinji

Predsednik srpske Komisije za nestale Veljko Odalović potvrdio je danas da su u zajedničkoj grobnici na groblju u Petrinji otkrivena tela 160 osoba, žrtava akcije hrvatske vojske "Oluja", sprovedene u avgustu 1995. godine.

Kako navodi B92, reč je o najvećoj poznatoj zajedničkoj grobnici na području Banije i Korduna, u kojoj se nalaze tela Srba ubijenih tokom te akcije. Među 160 žrtava ima civila i vojnika, kao i više od 30 žena.

Grobnica u Petrinji nastala je 1995. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine, kada su hrvatske snage "čistile teren" posle ratnih dejstava, kako bi se, nakon stvaranja političkih prilika, posmrtni ostaci identifikovali i poslali porodicama.

"Hrvati su izvršili asanaciju terena i posle 'Bljeska' i 'Oluje' pokopali oko 1.200 žrtava, ali onda su zastali. Nikako da dođu te političke prilike, realne okolnosti, kada bi se trebali ekshumirati te žrtve", izjavio je predsednik Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Posle iskopavanja, sa posmrtnih ostataka uzeti su uzorci kostiju koji će poslužiti za identifikaciju žrtava.

"Mnogo toga zavisiće od kvaliteta uzoraka. Oni se u laboratoriji upoređuju sa krvlju porodica nestalih i kada dođe do poklapanja uzoraka, onda se sa 99,9 odsto može tvrditi da se radi o traženoj osobi", kazao je Odalović.

On je dodao da je saradnja s Hrvatskom komisijom za nestale konačno dala rezultate i izrazio nadu da će se ispitati i preostalih desetak lokacija na tom području u kojima prema neproveremnim informacijama ima više od 500 tela.

"Od jeseni ćemo dogovoriti detalje sa Hrvatima. Ima u Petrinji, Dvoru, Selištu,... Mi ćemo brzo otići u izviđanje, dogovoriti prioritete", kažao je Odalović.

Ekshumacija tela u Petrinji obavljena je na zahtev Haškog tribunala, ali taj sud nije podigao nijednu optužnicu za zločine nad Srbima u "Oluji" na području Banije i Korduna, takozvanog sektora Sever, kao ni za zločine tokom "Bljeska", u maju 1995. u Zapadnoj Slavoniji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.