Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2020, 19:39

Ekonomska isplativost i ekološka korist privatizacije petrohemijske industrije (AUDIO)

Ekonomska isplativost i ekološka korist privatizacije petrohemijske industrije (AUDIO)

Otvaranje pogona duboke prerade u NIS rafineriji u Pančevu ojačalo je osnove naftne industrije ali i otvorilo mogućnosti za efikasniji i profitabilniji rad petrohemijskog kompleksa. Uostalom, državni zvaničnici su najavili široko otvorena vrata dogovoru sa „Gaspromnjeft“-om oko privatizacije HIP „Petrohemije“, a dugogodišnji direktor i član Nadzornog odbora HIP „Petrohemije“ Šandor Ambruš nada se da će ovo preduzeće konačno postati deo Naftne industrije i ističe da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << način privatizacije manje bitan.

„Bitno je samo da bude organski deo Naftne industrije Srbije, odnosno da bude povezana u repro – lanac sa rafinerijom nafte Pančevo“, kaže Ambruš.

Tehnološka povezanost rafinerije i petrohemije bila je nesporna i krajem 60 – tih godina prošlog veka, kada su polagani kamen - temeljci ovih za srpsku ekonomiju veoma važnih kompanija.

Pa ipak, HIP Petrohemija nije privatizovana u paketu sa NIS- om jer kupac „Gaspromnjeft“ navodno nije bio zainteresovan za petrohemijsku delatnost.

Otvaranjem pogona duboke prerade u NIS – u stečeni su uslovi da se u repro – lanac te naftne kompanije uključi i HIP „Petrohemija“, objašnjava Šandor Ambruš.

„To će omogućiti pre svega efikasniju i profitabilniju proizvodnju u Petrohemiji, a samim tim i u NIS – u“, kaže Ambruš i dodaje da će privatizacija omogućiti značajno popravljanje ekoloških uslova u obe kompanije.

On ističe da postrojenja Petrohemije koja prerađuju otpadne vode treba da se modernizuju kako bi kvalitet prerade otpadnih voda obe fabrike bio bolji i time smanjio zagađenje vodotokova Dunava.

U prilog privatizacionom povezivanju NIS – a i Petrohemije govore i iskustva drugih zemalja, gde su ova dva sektora deo jedne kompanije ili kao u Češkoj, gde Vlada prodaju naftne i petrohemijske kompanije različitim kupcima uslovila njihovom bliskom poslovnom povezanošću.

Beogradski mediji navode da je pored HIP „Petrohemije“ u igri za skorašnju privatizaciju sa famoznog spiska 78 neprivatizovanih državnih preduzeća i još jedan petrohemijski gigant, MSK iz Kikinde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.