Edvard Broz pušten iz CZ-a

Izvor: Blic, 25.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edvard Broz pušten iz CZ-a

BEOGRAD - Edvard Broz, unuk Josipa Broza Tita, koji je u ponedeljak uhapšen na graničnom prelazu Batrovci zbog saobraćajne nesreće koju je izazvao pre 15 godina, od juče se nalazi na slobodi, pošto mu je ukinut pritvor. Sud je prihvatio da Titov unuk pravosudnim organima preda hrvatski pasoš kao zalog da neće napuštati Srbiju do donošenja prvostepene presude.

Broza su oko 14.30 sati ispred Centralnog zatvora u Bačvanskoj ulici u Beogradu sačekali sin Edvard i kum Slobodan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Stojković, kod koga će Broz boraviti dok bude bio u srpskoj prestonici. Nakon što je mu je stražar otvorio veliku belu metalnu kapiju, Broz se izgrlio sa sinom i kumom, i potom se obratio okupljenim novinarima.

- Ja sam samoinicijativno krenuo i ušao u Srbiju, gde su me na granici uhapsili. Svakako da sam znao da postoji mogućnost da mogu biti uhapšen - rekao je on i dodao da je odlučio da dođe u Beograd da bi „za sva vremena rešio problem oko saobraćajne nesreće".

Titov unuk je rekao da smatra da u Srbiji, „koja pregovora sa Evropskom unijom", postoji pravna država i da će stvari biti isterane do kraja i na čistinu.

- U zatvoru su prema meni imali vrlo korektan i fer odnos. Ostaću do suđenja u Beogradu. Ne mogu ništa više da kažem jer nisam inspektor - istakao je Broz i potom u pratnji sina i kuma ušao u automobil i otišao.

Edvard Broz, sin Žarka Broza, uhapšen je 21. januara na graničnom prelazu Batrovci sa Hrvatskom, prilikom pokušaja da uđe u Srbiju. Za njim je od 1993. godine bila raspisana poternica zbog izazivanja saobraćajne nesreće u Zemunu, kada je nastradao njegov prijatelj Gojko Popović.

Nesreća se dogodila 20. avgusta 1992. u Ugrinovačkoj ulici u Zemunu, kada je., prema policijskoj prijavi, Broz u alkoholisanom stanju počeo svojim BMW-om da pretiče autobus GSP-a i još jedan automobil, a onda je udario u „mercedes" koji je išao iz suprotnog pravca. Popović je na licu mesta poginuo, dok su Broz i njegov sin zadobili teške telesne povrede. Edvard junior je bio u komi, dok je njegov otac zadobio kontuziju glave i prelom desne podlaktice. On je nekoliko meseci kasnije napustio Srbiju i preselio se u Zagreb i sve do pre neki dan nije dolazio u grad u kome je živeo dok je postojala nekadašnja Jugoslavija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.