Edukacijom mladih protiv droge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2019, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Edukacijom mladih protiv droge

Već decenijama unazad, kao jedan od vodećih problema među mlađom populacijom, izdvaja se droga. Zato su kikindska Kancelarija za mlade i Udruženje građana "Kekend" odlučili da saradnju otpočnu upravo kroz priču o bolestima zavisnosti, gde kroz vršnjačku edukaciju pokušavaju da utiču na svest ove osetljive društvene populacije.

Brojna istraživanja govore o tome da se većina mladih do puberteta susretne sa nekom vrstom narkotika. Mogu se pronaći gotovo svugde, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ih čini nikad dostupnijim. Kako ističu volonteri Kancelarije za mlade u Kikindi, najčešće se dešava da im lake droge budu ponuđene u večernjim izlascima.

"Uvek se nađe neko ko će reći "Hajde sa mnom, imam nešto. Da li imaš para da probaš?" U 90 odsto slučajeva me nije zanimalo i odbio sam", objasnio je Zoran Doroslovac, maturant Tehničke škole, dok učenica Gimnazije "Dušan Vasiljev" Jovana Zarić dodaje:

"Samim tim što je ona toliko dostupna, lakše se nabavlja. To i dovodi do problema da sve više mladih proba, a kasnije i postaje zavisno od različitih vrsta droga".

Vršnjačka edukacija igra veliku ulogu u prevenciji. Zato i volonteri Kancelarije za mlade postaju deo lokalnih timova, koji kroz prezentacije i priču pokušavaju da se bore sa ovim, uvek aktuelnim problemom, istakla je volonterka Kancelarije Ivana Vukolić.

"Pričamo im šta se dešava sa drogama, koliko ih je lako naći i da ne treba da se koriste. Moraju da imaju svoj stav i da kažu jasno Ne", kaže Ivana Vukolić, volonterka Kancelarije za mlade Kikinda.

Kikindska Kancelarija za mlade deo je projekta "Prevencija narkomanije u školama Severnobanatskog upravnog okruga", koje je nastao na inicijativu Ministarstva zdravlja, a uz njih, realizuju ga i Zavod za javno zdravlje i Centar za socijalni rad, naglašava koordinator Kancelarije Dalibor Oličkov.

"Obuhvaćene su i srednje i osnovne škole. Za dva meseca je predavanja čulo 1.700 đaka i profesora. Jedna grupa radi sa nastavnim kadrom, a druga sa učenicima", ističe.

U ovom važnom zadatku, priključilo se i Udruženje građana "Kekend", koje okuplja mlade Kikinđane mađarske nacionalnosti. Predsednica ovog udruženja Ramona Tot izjavila je tim povodom:

"Mladi članovi UG "Kekend" do sada nisu dovoljno bili uključeni u ovim aktivnostima. Nadamo se da ćemo to sada promeniti", kaže Ramona Tot, predsednica UG "Kekend".

Saradnja dve organizacije, nastaviće se i u narednom periodu. Sledeća tema kojom će se baviti takođe je aktuelna, budući da se odnosi na ostanak, odnosno odlazak mladih iz zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.