Dvostruki aršini za holandske i srpske konzule

Izvor: Politika, 04.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvostruki aršini za holandske i srpske konzule

Diplomate koje su pomogle osuđenim pedofilima da pobegnu iz Brazila nisu krive, kažu u holandskom ministarstvu. – Srpskom vicekonzulu koji je isto uradio u slučaju Miladina Kovačevića preti krivični proces

Slučajevi u kojima su diplomate pomogle svojim zemljacima da pobegnu iz država u kojima su osumnjičeni ili optuženi za teška krivična dela nisu retki, ali je holandsko ministarstvo spoljnih poslova otišlo korak dalje kad je nedavno objavilo da zaposleni u njenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << generalnom konzulatu u Rio de Žaneiru nisu prekršili ni pravila diplomatske službe kad su dali privremene pasoše dvojici dokazanih pedofila.

Po svemu ovaj događaj liči na slučaj Miladina Kovačevića, srpskog studenta koji je u Sjedinjenim Državama optužen za nanošenje teških povreda jednom kolegi, a onda je sa privremenom putnom ispravom pobegao iz dosega američke pravde. Kad je otkriveno šta se desilo, vicekonzul u Generalnom konzulatu Srbije u Njujorku Igor Milošević povučen je u Beograd i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak, a generalnog konzula Slobodana Nenadovića vlada je razrešila dužnosti (prethodno je u njujorškim medijima bilo objavljeno da je on podneo ostavku).

Miloševiću preti i mnogo teža kazna, jer je v. d. republičkog tužioca Slobodan Radovanović rekao da bi protiv njega mogao da bude pokrenut i krivični postupak.

„Ukoliko se utvrdi da je taj činovnik zloupotrebio službeni položaj da bi nekome pribavio korist – to je pravnička formulacija, a u prevodu znači: kako bi mu pomogao da napusti teritoriju Amerike da bi izbegao krivičnu odgovornost, apsolutno je reč o krivičnom delu”, izjavio je Radovanović za B92.

„To delo je kažnjivo po našem zakonu, a, s obzirom na to da je počinjeno na teritoriji Srbije, delo podleže krivičnoj odgovornosti i tu će biti pokrenut krivični postupak”, rekao je tužilac koji pod teritorijom Srbije podrazumeva generalni konzulat u Njujorku.

Na drugoj strani, holandski slučaj je mnogo teži, jer su dvojica državljana te zemlje u Brazilu pre četiri godine bila osuđena za snimanje dečje pornografije. U vreme kad su od konzulata u Riju dobili pasoše oni su na slobodi čekali odluku drugostepenog suda i uspeli su da pobegnu i vrate se u Holandiju. Tada je ministarstvo kojim rukovodi Maksim Ferhagen saopštilo da privremene putne isprave nije trebalo da budu izdate i da je generalni konzul čak obećao brazilskim vlastima da dvojica Holanđana neće pobeći iz zemlje.

Ferhagen je ipak pre nekoliko dana izjavio da tadašnja izjava nije tačna. „Kad je javnost saznala za ovaj slučaj, ministarstvo je pogrešno saopštilo da privremeni pasoši nije trebalo da budu izdati i da je generalni konzulat dao brazilskim vlastima pismenu garanciju da dvojica osuđenih neće napustiti zemlju... Istraga je pokazala da nisu počinjena krivična dela, a, prema uredbi o pasošima, generalni konzulat nije mogao da odbije izdavanje pasoša za hitne slučajeve. Međutim, trebalo je obavestiti brazilske vlasti da su ti pasoši izdati njima dvojici”, saopštio je Ferhagen.

U aprilu prošle godine dvojica Holanđana osuđena su u odsustvu na 21 i na 17 godina zatvora.

Proces protiv njih pokrenut je i u Holandiji – jedan je kažnjen obavezom da se bavi društveno-korisnim radom, a drugom nije ni suđeno.

V. R.

--------------------------------------------------------------------------

Reakcije čitalaca u Srbiji i Americi

Čitaoci „Politike” na Internetu neumorno komentarišu slučaj Miladina Kovačevića, pa smo zahvaljujući njima došli i do informacije o ponašanju holandskog ministarstva spoljnih poslova u sličnom slučaju. Zato prenosimo neke od zanimljivijih reakcija koje najbolje opisuju raspoloženje publike.

„Ovaj mladić je pobegao u maniru razbojnika pod skute Srbije da ga brani. Zašto nije mislio na Srbiju pre nego što je divljao po kafanama? Naravno da Amerikanci nisu cvećke, ali je nedopustivo da bilo ko koristi svoju državu i njene organe da bi se sakrio od lične odgovornosti”, piše „Tvrtko, ali „Čvorak” hvali reakciju srpskog diplomate: „Nisam mislio da je ovo moguće. I Srbija ima konzula! Hvala Bogu!”

„Petronije” naglašava da Ustav zabranjuje isporuku naših državljana drugim državama i primećuje: „Ovo će biti test nezavisnosti Srbije, test za novu vladu, a za Amerikance da li uopšte poštuju druge države. Miladin je postupio vrlo moralno i treba mu pružiti moralnu podršku. Svaka čast, Miladine!”

Ima i novih ideja o „dvosmernoj saradnji”. „Eventualno Srbija treba da isporuči Miladina, ali uz obavezan reciprocitet. Prvo SAD moraju da isporuče Klintona, Veslija Klarka i sve ostale koji su ubijali po Srbiji da im se sudi za ona dela koja su ovde napravili...”

Gedža pita: „Da li bi svi oni pisci komentara koji osuđuju Miladina Kovačevića svoje dete isporučili „ovakvima sa slike” (na slikama su bili senatori Hilari Klinton i Čarls Šumer i državni sekretar Kondoliza Rajs koji traže izručenje Kovačevića, prim. „Politike”)? Da li bi bili sigurni da će posle ovakve hajke – kao da se ne radi o čoveku, već o zveri – suđenje biti pošteno, a okrivljeni imati „odgovarajući tretman” – tretman bez batina, šikaniranja, iživljavanja? Da li oni, zaista, veruju da „ovakvi sa slike”, koji predstavljaju državu koja nas je besomučno, zlikovački bombardovala, ubijala i otimala delove naše države, podržavajući sve naše neprijatelje, mogu da budu sposobni da se sa jednakim žarom za hapšenje Miladinovo, zalažu i za pravično suđenje i pravičnu kaznu?”

Na sajtu B 92 se među komentarima na vesti o Miladinu Kovačeviću uglavnom nalaze oštre kritike njegovog postupka i postupka vicekonzula u Njujorku. „Bezimena”, koja očigledno piše iz Amerike, kaže: „Teško me je ubediti da SAD može bilo čime da bude šokirana, ali likovi kakav je M. Kovačević ovde svakako nisu poželjni, Srbija mora da se oslobodi imidža da je utočište svakom koji beže od zakona!”

Drugi pišu: „Trebalo bi ga odmah uhapsiti i deportovati u Ameriku da tamo odgovara za učinjeno delo. Pitam se kako je moguće da svaka bitanga koja napravi neku glupost u svetu nađe utočište u Srbiji. Evo posle Karadžića, Mladića, Hadžića izgleda da smo dobili još jednog heroja. Kovačeviću, pakuj kofere i 'ajde polako na avion.... Ima „hrabrosti” da momku ugrozi život, a nema da se potom suoči sa pravdom. To je prava mangupska kukavica! Nadam se i verujem da će ga uskoro uhvatiti... Pa mi smo Meka za sve svetske optuženike! Da l' od toga može da se napravi biznis?... Mi smo bolesno društvo, pojedinci čak i podržavaju ovog kriminalca. Strašno!”

Ipak, ima dosta komentara koji nisu tako oštri prema Srbiji i beguncu od pravde. „Kome su i kada te SAD isporučile svog državljanina da bi mu neko sudio? Manteru, kako vi imate svoje zakone, tako ih imamo i mi... Kovačevića vratiti tek kada oni nama vrate onog pilota koji je bombardovao zgradu RTS-a i pobio 'fizički slabije' nevine ljude koji 'nisu mogli da uzvrate napad', da upotrebim Manterovu kvalifikaciju.”

Na drugoj strani, ni čitaoci američkog lista „Njujork dejli njuz”, koji takođe svakodnevno prati slučaj pretučenog studenta, nisu manje kivni. „Znači, Miladin Kovačević misli da može da prebije Brajana Stajnhauera do nesvesti i da ne bude kažnjen. FBI treba da ode u Srbiju i da ga vrati u SAD. Miladine, možeš da bežiš, ali ne možeš da se sakriješ, piše jedan stanovnik Bruklina, dok drugi domišljato predlaže da, kad već ne mogu da pronađu Miladina, Amerikanci treba da traže izručenje njegove majke. „Njoj treba suditi za ovaj odvratni zločin, jer je ona odgovorna za puštanje sina i njegov beg od američke pravde.”

S. R.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Advokat : Kovačević se ne krije

Student Miladin Kovačević, optužen u SAD za prebijanje svog kolege, američkog državljanina, nalazi se u Srbiji i odazvaće se na svaki poziv domaćih pravosudnih organa, izjavio je Tanjugu njegov advokat Veselin Cerović. „Kovačević se ne skriva i veruje u zakone svoje zemlje, zbog čega je i došao u Srbiju, u očekivanju da će domaći sud objektivno sagledati ceo slučaj na osnovu validne dokumentacije i doneti pravednu odluku”, rekao je Cerović.

Prema njegovim rečima, iz SAD stižu neistine da se Kovačević skriva od pravde, dok tamošnji mediji spekulišu da je za njim, navodno, raspisana međunarodna poternica. „Istina je da američko pravosuđe nije tražilo njegovo izručenje i da se njegov, isključivo pravni, slučaj sada pretvara u političko pitanje”, tvrdi advokat. „Moj klijent mi je rekao da iz SAD nije došao da bi se sakrio od eventualne pravde, već zato što ne veruje u američki sistem pravosuđa”, dodao je Cerović.

Prema njegovim rečima, Kovačević je u pritvoru bio izložen torturi, omalovažavan i vređan na etničkoj osnovi, kao Srbin, što je doprinelo da on bude u stanju psihičke potištenosti i depresije.

Cerović je naveo i da su srpskom studentu u pritvoru zatvorenici, pa i pojedini čuvari, pretili, omalovažavali ga uz komentare tipa „ti prokleti Srbi”.

Tanjug

[objavljeno: 05/07/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.