Izvor: B92, 26.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojica ranjenih u K. Mitrovici

Kosovska Mitrovica, Priština -- U dva napada tokom protekle noći u severnom delu Kosovske Mitrovice ranjeni su Dejan Maksimović i Branislav Antović.

Branislav Antović, jedan od ranjenih mladića u noćašnjem napadu u Kosovskoj Mitrovici, iako je operisan i dalje je u životnoj opasnosti. Drugi mladić, Dejan Maksimović pušten je iz bolnice, pošto je zadobio lakše telesne povrede.

Kosovska policijska služba privela je pet osoba u okviru istrage koja se vodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povodom pokušaja ubistva dvojice Srba u Kosovskoj Mitrovici, ali su oni pušteni kućama, potvrdio je zamenik regionalnog komandira KPS u Kosovskoj Mitrovici potpukovnik Ergin Medić za agenciju FoNet.

Medić je rekao da su privedene osobe u trenucima odvojenih napada na Dejana Maksimovića i Branislava Antovića bili u neposrednoj blizini mesta napada, ali da ih žrtve napada nisu prepoznale.

Policija je potvrdila da su u dva odvojena incidenta u severnom delu Kosovske Mitrovice ranjene dve osobe, ali nije želela da tumači te oružane napade. Javni tužilac, istražna jedinica policije i forenzičari su odmah izašli na lice mesta i izvršili su uviđaj. Trenutno nema indicija da je slučaj etnički motivisan. Slučaj je pod istragom, podvukla je policija.

Branislav Antović pogođen je u ulici Džona Kenedija u severnom delu Kosovske Mitrovice dok je čuvao vozila Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod Ibar". Na Antovića, koji je radnik obezbeđenja u tom preduzeću, nepoznate osobe su noćas u 1.15 ispalile ceo šaržer i nanele mu teške telesne povrede.

Zbog toga je, kako kaže zamenik direktora Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović, Antovićevo zdravstveno stanje i dalje dosta teško: "Radi se o teškim telesnim povredama i povredama više unutrašnjih organa - jetre, debelog creva, tankog creva i teškog krvarenja. U četvoročasovnoj operaciji on je hiruški zbrinut, trenutno je u intenzivnoj jedinici. Trenutno je stabilno, ali je u životnoj opasnosti i dalje. Moguće su komplikacije."

Drugi napad se dogodio u naselju Bošnjačka mahala, u kome žive i Srbi i Albanci i Bošnjaci. Pucano je na Dejana Maksimovića, koji je izjavio da je napadač otvorio vatru sa terase njegovog stana: "Crnu kapu je imao, mršaviji dečko, kada sam ga ugledao, znam gde živim i kakva je situacija, pretpostavio sam da ima nešto. Potrčao sam ka mojoj sobi, ušao sam u hodnik. U međuvremenu on je pucao, tri četiri-metka je ispalio. Hvala Bogu, niko nije osim mene povređen. Mene je povredio u nogu i imam malo neke ogrebotine, ne znam od čega. On je posle toga pobegao. Ne znam ko je, šta je."

Srpsko nacionalno veće severnog Kosova održaće sutra protest u severnom delu Kosovske Mitrovice povodom napada na dvojicu Srba. Protest je najavljen pod nazivom: "Protiv albanskog terora i nasilja nad Srbima", u 12 časova na trgu "Šumadija".

Goldberg: Neće se tolerisati nasilje

Šef američke kancelarije u Prištini Filip Goldberg izjavio je da na Kosovu neće biti tolerisani neredi ili bilo kakav oblik nasilja.

"Jasni smo u principima koje je postavila Kontakt grupa kada je Kosovo u pitanju - i NATO i međunarodna i kosovska policija učiniće sve da spreče eventualno nasilje na Kosovo, rekao je Goldberg, prenose elektronski mediji, ali je dodao: "Apsolutnu bezbednost ne možemo garantovati ni u SAD, a kamoli na Kosovu."

Bogdanović: Poruka Srbima

Član beogradskog tima za pregovore o statusu Kosova Goran Bogdanović osudio je napad i ocenio da se radi o poruci da neko ne želi Srbe u tom gradu i na Kosovu i Metohiji uopšte.

"Neću da prejudiciram ko bi mogao da bude napadač dok policija i organi istrage to zvanično ne saopšte, ali ima dosta indicija da se shvati odakle dolaze napadači. Znamo ko je do sada upirao prst u Kosovsku Mitrovicu. Znamo ko je više pita pokušavao da pređe iz južnog u severni deo Mitrovice, a noćašnji napad je još jedan pokušaj da se destabiluzuje jedini veći grad na Kosovu i Metohiji u kojem još ima Srba i koji je ostao multetnički", rekao je Bogdanović, ne objasnivši o kome se radi.

On smatra da noćašnji napadi u Mitrovici, zatim doskorašnji napadi na Srbe u Štrpcu, isključenja struje srpskim selima na Kosovu i Metohiji imaju za cilj da demorališu srpsku zajednicu i da razmišlja o odlasku, i to u trenutku kada se očekuje početak pregovora o budućem statusu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.