Dvojica Cetinjana uhvaćena u švercu 275 kilograma kokaina

Izvor: Blic, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojica Cetinjana uhvaćena u švercu 275 kilograma kokaina

TORONTO - U noći između 13. i 14. jula ove godine, u teritorijalnim vodama Martinika zaplenjen je američki brod „Dacia Maria" sa 275 kilograma kokaina koji je, prema pisanju kanadske, američke i južnoameričke štampe, bio navodno na putu za Crnu Goru.

Sva tri člana posade ovog jedrenjaka, poreklom su iz nekadašnje Jugoslavije. Prema izveštajima Nacionalne direkcije za kontrolu droge Dominikanske Republike (DNCD), čija je mornarica zaustavila brod i zajedno sa policijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Martinika uhapsila članove posade, uhapšeni su Marko Tatar (59), hrvatski državljanina sa američkim pasošem, kapetan broda Marijan Blažević, takođe hrvatski državljanin, kao i bosanski državljanin sa kanadskim pasošem Danijel Radonjić.

Iako strana štampa ističe da je Hrvat, Marko Tatar je rođeni Cetinjanin. To potvrđuje i sagovornik „Blica" blizak MUP-u Crne Gore koji je tražio da ostane anoniman. On dodaje da je i Radonjić poreklom iz okoline Cetinja.

- U godinama ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije nije bio veliki problem da se dobije hrvatski ili bosanski pasoš. Postojali su uhodani kanali za dobijanje ovih dokumenta preko dobro organizovanih kriminalnih veza. Nije isključeno da su pasoši bili falsifikovani i da su zbog toga pobudili sumnju vlasti na Martiniku - kaže naš sagovornik.

Južnoamerički listovi i agencije najčešće citiraju predsednika DNCD general-majora Rafaela Radamesa Ramireza Fereieru, koji ističe da je brod „Dacia Maria" uplovio u teritorijalne vode Martinika zbog kvara na motoru i da je tamošnja policija u rutinskoj kontroli, u luci Porto Silver otkrila veliku količinu čistog kokaina, koji je, na osnovu prvih nalaza istrage, bio na putu za Crnu Goru, odnosno Istočnu Evropu.

General Fereiera ističe da je glavni organizator ovog multimilionskog krijumčarskog posla bio Marko Tatar, koji je tražen od francuskih i američkih vlasti zbog međunarodnog kriminala, a za kojim su kanadske vlasti odavno raspisale poternicu zbog pljački i nasilništva. Tatar je u Venecueli, prema generalu Fereieri, regrutovao Marijana Blaževića, pomorca, kao i Danijela Radonjića da mu pomognu u švercu droge. Svakome od njih je obećao po 300.000 američkih dolara po završetku posla.

Droga je na brod ukrcana na jednom venecuelanskom ostrvu i bila je smeštena u tankovima za gorivo. Prema navodima istrage, već prva kontrola pasoša je izazvala sumnju da tu nisu čista posla, jer se među članovima posade nalazio Tatar, sa reputacijom međunarodnog kriminalca, za kojim su raspisane poternice u više zemalja.

Prema veoma pouzdanim podacima do kojih se moglo doći, kokain je najverovatnije bio na putu prema Hrvatskoj i Italiji. Priča o tome da je kokain bio namenjen Crnoj Gori verovatno je vešta igra i dimna zavesa istrage, jer tolika količina droge za tako malu državu bila bi dovoljna za deceniju-dve.

- Kokain je verovatno trebalo da bude prebačen prema zapadnim zemljama Evrope, u malim količinama, jer toliku količinu je teško odjednom prokrijumčariti. Mislim da je u taj posao bilo uključeno više osoba, pre svega iz Albanije - kaže naš izvor.

U crnogorskoj policiji „Blicu" nisu mogli da daju bilo kakav podatak o uhapšenom Tataru i Radonjiću, tvrdeći da takve podatke nemaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.