Dvanaest godina od otmice i ubistva Ivana Stambolića

Izvor: Politika, 24.Avg.2012, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvanaest godina od otmice i ubistva Ivana Stambolića

BEOGRAD – Sutra se navršava 12 godina od otmice i ubistva nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

Stambolića su oteli i ubili pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije.

Za taj zločin i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi Vrhovni sud Srbije je 2007. potvrdio maksimalne zatvorske kazne od 40 godina Miloradu Ulemeku i Branku Berčeku.

Nenad Bujošević osuđen je na 35 godina, Dušan Maričić na 30, bivši šef >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << DB-a Radomir Marković na 15 godina, na koliko je osuđen i Nenad Ilić, a bivši zamenik načelnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Milorad Bracanović osuđen je na dve godine zatvora zbog prikrivanja krivičnog dela.

U prvostepenoj presudi Specijalnog suda zaključeno je da je bivši komandant JSO Milorad Ulemek „postupajući po nalogu Slobodana Miloševića, izdao naređenje pripadnicima svoje kriminalne grupe da ubiju Vuka Draškovića i otmu i ubiju Ivana Stambolića”.

Ova presuda je bila specifična i po tom jer je u njoj po prvi put Slobodan Milošević označen kao nalogodavac.

Stambolić je otet i ubijen pred septembarske izbore 2000. godine. Njegov tragičan kraj rasvetljen je tek dve i po godine nakon nestanka. Prvi je progovorio Nenad Šare, nekadašnji šef telohranitelja Milorada Ulemeka.

On je tokom policijske akcije „Sablja” sprovedene posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, otkrio detalje otmice i likvidacije Ivana Stambolića.

Prema njegovom svedočenju, egzekutori su sačekali Stambolića dok je rekreativno trčao u Košutnjaku i pod pretnjom oružjem i pokazivanjem službenih policijskih legitimacija, naterali ga da uđe u kombi.

Odvezli su ga na Frušku goru gde je ubijen i bačen u jamu sa živim krečom. Njegovo telo je pronađeno 27. marta 2003. godine.

Stambolić je bio visoki funkcioner bivšeg Saveza komunista Srbije (SKS) i predsednik Predsedništva Srbije u vreme bivše SFRJ.

Stambolić i Milošević na arhivskom snimku iz maja 1986. godine (foto arhiva Politike)

Na 8. sednici CK SKS 1987. godine koja je označila početak političkog uspona tadašnjeg partijskog šefa Slobodana Miloševića, došlo je do oštrog sukoba njegovih i pristalica Ivana Stambolića.

Ubrzo nakon te sednice Stambolić je prinuđen da napusti položaj predsednika Predsedništva Srbije i da se povuče iz javnog života.

Ivan Stambolić je sahranjen 8. aprila 2003. uz državne i vojne počasti na Topčiderskom groblju u Beogradu.

U julu 2004. kod restorana „Golf” u Košutnjaku, na mestu gde je otet Ivan Stambolić, postavljena je spomen-česma.

Godinu dana kasnije podignut je spomenik na Zmajevcu na Fruškoj gori, na mestu gde je Stambolić ubijen.

Porodica Ivana Stambolića vodila je sudski spor pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu za naknadu štete za pretrpljene duševne boli. Oni su, po Sporazumu o naknadi štete, dobili od države 250.000 evra kao nadoknadu štete zbog svirepog ubistva Stambolića, kao i zbog torture koja je sprovođena nad njima.

Beta

objavljeno: 24.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.