Dušan Mihajlović oslobođen Popovićevih optužbi

Izvor: Blic, 15.Sep.2011, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dušan Mihajlović oslobođen Popovićevih optužbi

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu kojom je bivši ministar policije Dušan Mihajlović bio osuđen na maksimalnu novčanu kaznu od 200.000 dinara zbog klevetanja Vladimira Popovića Bebe i pravosnažno ga oslobodio tih optužbi.

Osuđujuća presuda Prvog osnovnog suda je preinačena pošto je Apelacioni sud našao da u Mihajlovićevim radnjama nema elemenata krivičnog dela klevete, izjavila je portparol suda Mirjana Piljić.

Prema njenim rečima, sud smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je Mihajlović svojim izjavama izrazio lično mišljenje u vezi Popovićevih postupaka dok je bio šef Biroa za informisanje u Vladi Srbije u pogledu pitanja koja su od javnog značaja.

- To znači da Mihajlovićeve izjave predstavljaju deo slobode izražavanja o pitanjima koja su od javnog značaja i da su u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda kao i sa članom 46. Ustava Srbije, kao i da ne predstavljaju proizvoljan napad na Popovića kao fizičko lice sa svojim ličnim slobodama i pravima koja se odnose na njegovu privatnosti - navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

Mihajlović je 16. marta u Prvom osnovnom sudu oglašen krivim zbog produženog krivičnog dela klevete, jer je u štampanim i elektronskim medijima neistinito Popovića povezivao s organizovanim kriminalom, vršenjem paralelne vlasti i optuživao ga za izvršenje najtežih krivičnih dela, čime je naneo štetu njegovom ugledu i dostojanstvu.

Odlučujući o Mihajlovićevoj žalbi Apelacioni sud je 21. juna preinačio tu presudu i oslobodio ga optužbi, neposredno pred zastarevanje tog slučaja koje je pretilo u julu.

Popović je tužio Mihajlovića, jer je kako se navodi u tužbi, u okviru organizovane medijske kampanje u periodu dužem od mesec dana 2007. godine, u 47 tekstova, intervjua i izjava, "na najgrublji način klevetao Popovića u vezi s njegovom ulogom u vladi pokojnog premijera (Zorana) Đinđića".

U spornim tekstovima koji su objavljeni u štampanim medijima, Mihajlović je Popovića povezivao s organizovanim kriminalom i optuživao ga za izvršenje najtežih krivičnih dela.

I Popović i Mihajlović su pre izricanja ukinute presude složili da će ta presuda biti "od istorijske važnosti", jer će prevazići obim krivičnog dela klevete.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.