Duliću danas ukidaju imunitet

Izvor: Politika, 08.Okt.2012, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duliću danas ukidaju imunitet

Na spisku nepravilnosti o kojima će bivši ministar biti upitan u policiji jeste i zbog čega je ministarstvo na čijem je čelu bio izdalo „Nubi invest” lokacijsku dozvolu iako ova firma nije imala neophodan izvod iz katastra podzemnih instalacija

Skupština Srbije na današnjoj sednici odlučiće o predlogu Administrativnog odbora parlamenta da Oliveru Duliću ukine poslanički imunitet. Očekuje se da bivšem ministru životne sredine i prostornog planiranja imunitet bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ukinut, posle čega bi trebalo da bude saslušan u policiji po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje ga sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa izdavanjem dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama državnih puteva. Dulić će inspektorima morati da objasni zbog čega je slovenačka firma „Nuba invest” bila favorizovana i mimo tendera dobila posao postavljanja optičkih kablova, iako nije ispunjavala potrebne uslove i imala kompletnu dokumentaciju.

Dulić, koji se prekjuče prilikom pokušaja policije da ga privede pozvao na poslanički imunitet, nije hteo juče da govori za „Politiku”, naglasivši da „ćemo razgovarati kada prođe ovaj cirkus, odnosno sledeće nedelje – ako budem slobodan”. Dulić je, podsetimo, prekjuče održao konferenciju za novinare na kojoj je negirao sve optužbe na svoj račun.

Policijska istraga u slučaju „Nuba” sprovedena je na osnovu izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o izdavanju dozvola za postavljanje optičkih kablova duž trase državnih puteva. U izveštaju su u nekoliko tačaka nabrojani uslovi koji nisu ispunjeni i dokumentacija koja je nedostajala, a „Nuba” je ipak dobila dozvolu.

Na dugačkom spisku nepravilnosti, o kojima će Dulić biti upitan u policiji jeste, između ostalog, i to zbog čega je ministarstvo na čijem je čelu bio izdalo „Nubi invest” lokacijsku dozvolu iako ova firma nije imala neophodan izvod iz katastra podzemnih instalacija. Naime, kako je navedeno u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, u dokumentaciji koju je Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje, u ime „Nuba invest”, sa zahtevom za dobijanje saglasnosti za izgradnju optičkog kabla na trasi Batrovci–Beograd sa Dulićevim potpisom, dostavilo JP „Putevi Srbije”, nema izvoda iz katastra podzemnih instalacija. Ovaj izvod „Nuba invest” je morala da dostavi Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja još prilikom postupka izdavanja lokacijske dozvole.   

Pored toga, priloženi Idejni projekat nije sadržao uslove ostalih nadležnih preduzeća za postavljanje optičkih kablova, a nedostajala je i dozvola za obavljanje delatnosti što, kako je navedeno u izveštaju, predstavlja kršenje Zakona o telekomunikacijama. Zbog ovih nedostataka „Putevi Srbije” su, podsetimo, prvo odbili da daju saglasnost „Nubi invest” za postavljanje optičkih kablova. To je rešenje potpisao Darko Pešić, direktor Sektora za održavanje državnih puteva prvog i drugog reda u JP „Putevi Srbije”. Samo 20 dana kasnije, na osnovu iste dokumentacije, „Putevi Srbije” daju dozvolu za postavljanje optičkih kablova. Ovaj put sa potpisom Zorana Drobnjaka, direktora ovog preduzeća.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, pored Dulića, za zloupotrebu službenog položaja sumnjiči i Zorana Drobnjaka i Nebojšu Janjića, bivšeg zamenika ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje. Oni su osumnjičeni da su favorizovali firmu „Nuba invest” u pogledu redosleda brzine davanja dozvola za postavljanje optičkih kablova na trasama državnih puteva u odnosu na preduzeća „Telekom” i „Sat trakt”. Prema podacima koje je prikupila Uprava kriminalističke policije, dozvole su „Nubi invest” izdate, a da prethodno nisu pribavljeni potrebni uslovi i saglasnosti državnih i javnih preduzeća, kao ni javnih preduzeća lokalnih samouprava preko čijih je teritorija prolazila optička mreža. Drobnjak je, podsetimo, prekjuče saslušan u policiji i zatim pušten na slobodu.

Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije i Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala na ovom slučaju radili su od marta ove godine.

------------------------------------------------------------

Janjić pušten da se brani sa slobode

U Tužilaštvu za organizovani kriminal juče je u poslepodnevnim časovima počelo saslušanje Nebojše Janjića, bivšeg pomoćnika ministra životne sredine i prostornog planiranja. Posle saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal Nebojša Janjić pušten je da se brani sa slobode. 

Danijela Vukosavljević

objavljeno: 08.10.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.