Izvor: B92, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Drumska": Jović odbacio navode

Beograd -- Optuženi član "drumske mafije" Savatije Jović odbacio je pred Specijalnim sudom navode optužnice.

On je negirao priznanje koje je dao prilikom saslušanja kod istražnog sudije. Jović je u nastavku suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi optuženoj da je zloupotrebama u naplati putarine oštetila državu za 6,5 miliona evra, rekao da su ga na priznanje kod istražnog sudije "naterali" branilac optuženog Živojina Đorđevića i jedan Đorđevićev prijatelj. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Optuženi je u višesatnom izlaganju, tokom kojeg je govorio sporo i otežano, naveo i da je posle hapšenja u junu 2006. godine patio od akutne psihoze i da mu se činilo da ga "doktori priključuju na struju", a da je u avgustu prošle godine operisan i da mu je ugrađen četvorostruki baj pas.

Dodao je da su ga Đorđevićev branilac Vlada Nikolić Gagarin i Đorđevićev prijatelj Vlada Cvetković, za koga je naveo da je radio u niškoj Hitnoj pomoći, naterali da kod istražnog sudije 25. septembra 2006. da iskaz istovetan Đorđevićevom, "kako bi Đorđević bio pušten iz pritvora".

"Put od Beograda do Niša izgledao mi je kao put do Australije. Izgledao sam kao anoreksična manekenka, pošto sam izgubio 25 kilograma", rekao je Jović.

Savatije Jović optužen je da se kao poslovođa na naplatnoj rampi "Nais" na autoputu Beograd - Niš sa ostalim poslovođama dogovorio o nelegalnoj naplati putarine i da je obučavao inkasante kako da izdaju duple kartice i falsifikovane priznanice za naplatu putarine.

Jović je rekao da mu je Đorđević preneo da novac od tehničkog viška sakupi od inkasanata na naplatnoj rampi i da mu ga zatim preda, a da mu je kasnije Đorđević davao izvesne količine novca koje bi Jović zatim delio inkasantima.

Predsedavajući sudskom veću Vladimir Vučinić predočio je Joviću razlike u njegovom iskazu pred istražnim sudijom i iskaza Đorđevića na suđenju, upitavši optuženog kako bi te razlike mogle da budu od pomoći da Đorđević bude pušten iz pritvora i zašto je pristao da da iskaz koji ga tereti, kao i da li mu je poznato da je Đorđević ostao u pritvoru.

Jović je ponovio da su ga "Gagarin i Vlada" naterali da nauči iskaz napamet i da su ga "preslišavali", a da su posle bili zadovoljni onim što je rekao, kao i da mu je njegov bivši branilac Slavoljub Milošević Sablja rekao da ponese lične stvari na saslušanje kod istražnog sudije Specijalnog suda Vučka Mirčića, jer će ga "strpati u pritvor" ako nešto pogrešno kaže.

Sudija Vučinić mu je zatim predočio iskaze više optuženih koji su priznali navode optužnice u istrazi i na suđenju, a u kojima za nelegalnu naplatu putarine terete Jovića, i upitao ga zašto bi svi oni teretili baš njega.

"Ne znam, tada sam razmišljao i o samoubistvu. Oni su svi radili, a ja sam bio operisan i ugrađen mi je četvorostruki baj pas", odgovorio je Jović, i dodao da mu je iskaz kod istražnog sudije "napisao advokat Gagarin".

Jović je rekao da je optuženi Đorđević, koji je na suđenju priznao navode optuženice, "bio bog na naplatnoj rampi u Nišu". Jović je rekao i da je 2001. godine pretučen na ulazu u zgradu u kojoj je stanovao kada se Đorđević naljutio na njega.

Dodao je da mu je jednom prilikom Đorđević dao ključ jednog "stana za opuštanje u Nišu", a dao mu je i "neke brojeve koje je trebalo da telefonom izdiktira u Beograd", za koje je pretpostavljao da su u vezi sa kazinom Kazmark, koji je držao Đorđevićev sin.

Jović je rekao i da je Đorđević "pominjao neki butik koji ne može da radi ako u njemu nema robe", što je Jović protumačio kao da je Đorđeviću potreban novac.

Na početku današnjeg suđenja veštak neuropsihijatar Snežana Nikšić rekla je, posle pregleda Jovićeve medicinske dokumentacije i razgovora sa njim, kako je optuženi sposoban da da odbranu i da kod njega "trenutno nema poremećaja mišljenja i rasuđivanja", a da je ranije zloupotrebljavao sedative i hipnotike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.