Drobnjak se izvinio zbog izjave

Izvor: B92, 27.Feb.2013, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drobnjak se izvinio zbog izjave

Beograd, Novi Sad -- Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak šokirao javnost izjavom da bi neosvetljene stubove na auto-putu kod Novog Sada i "ćorav video". Danas se izvinio.

Posle dve teške saobraćajne nesreće kod Novog Sada i šokantne izjave direktora Puteva Srbije listu Blic da bi neosvetljene stubove na auto-putu i ćorav video, Komitet za bezbednost saobraćaja zatražio je od Vlade smenu Drobnjaka. Drobnjak se kasnije izvinio porodicama stradale i povređenih i ponovio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na tom delu puta sve urađeno po zakonu.

Dve saobraćajne nesreće koje su u 24 sata na istom mestu ostavile jednu žrtvu i troje povređenih uznemirile su javnost.

Sve je dodatno šokirala izjava direktora zaduženog za puteve u Srbiji da bi stubove na auto-putu kod Novog Sada, kako je rekao, "i ćorav video".

Zoran Drobnjak kaže da je njegova izjava pogrešno protumačena i da nikoga nije hteo da povredi.

“Izvinjavam se porodici poginule, povređenima i devojci koja je poginula. Neka joj je laka zemlja“, rekao je Drobnjak.

Ispred nezavršene naplatne rampe i betonskih stubova posle postavljanja treptača i danas se postavljala dodatna signalizacija.

Profesor Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada Dragan Jovanović kaže da taj deo puta nije dovoljno bezbedan, dovoljno osvetljen i da postoji niz teških propusta.

Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović smatra da je reč o nebezbednoj deonici.

“Uobočajena je praksa da se na takvim barijerama postavljaju suspenzori, amortizeri, određena sredstva koja će u slučaju naletanja smanjiti posledice. Može da se desi da vozač zaspi, da mu pozli, to je nešto što nije dozvoljeno, ali ne treba zbog toga da ga osudite na smrt“, upozorava on.

“Te betonske barijere u Novom Sadu apsolutno su postavljene tako da, ako naletite na njih čak i sa smanjenom brzinom, osuđeni ste na vrlo teške posledice“, ocenjuje Okanović.

Zoran Drobnjak kaže da je na deonici puta, na kojoj dnevno u proseku prođe oko 12 i po hiljada vozila, sve urađeno kako treba po projektu i po zakonu.

“Što se tiče tog udesa nadležni organi rade svoj posao. Što se tiče Puteva Srbije i izvođača koji je tu Energoprojekt, tamo postoji pasarela na kojoj piše 'putarina, stop 250 metara'. Postoji znak 60 na sat, i postoji znak 40 na sat“, navodi Drobnjak.

“Ti stubovi su prefarbani reflektujućom bojom, belo i crveno. I postoje barijere. Naknadno smo po nalogu policije dodali još treptače. Mi smo sve uradili po projektu. Nalog policije je bio da se dodaju ti brojači“, kaže on.

Ministarstvo saobraćaja kao rešenje predlaže izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Drobnjak se izvinjava, najavljuje krivične prijave

Izvor: Blic, 27.Feb.2013

Generalni direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak je uputio izvinjenje žrtvama i njihovim porodicama, najavljujući podnošenje krivičnih prijava protiv čelnika KBS...Srpski komitet je zatražio od Vlade Srbije da bez odlaganja smeni Drobnjaka, zbog njegove "neprimerene i nedopustive izjave dnevnom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.