Drašković i Golubović ponovo na mestu ubistva

Izvor: Politika, Tanjug, 20.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković i Golubović ponovo na mestu ubistva

U restoranu „Rojal knez” juče obavljena rekonstrukcija ubistva Zvonka Plećića Pleće

Andrija Drašković i njegov kum Aleksandar Golubović juče su, posle osam i po godina, ponovo bili u restoranu „Rojal knez” u kojem su, prema navodima optužnice beogradskog Okružnog tužilaštva, 11. septembra 2000. godine, ubili Surčinca Zvonka Plećića Pleću. U Ulicu kneza Sime Markovića, u kojoj se nalazi restoran, trenutak pre 11 časova, za kada je bila zakazana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rekonstrukcija ubistva, pored okrivljenih došli su i njihovi advokati, svedok Elena Karić, balističar, veštak sudske medicine"

– Rekonstrukcija Plećićevog ubistva sprovedena je na osnovu iskaza Elene Karić, očevica događaja, i to u meri u kojoj se ona sećala konkretnog događaja s obzirom na protok vremena – objasnila je za „Politiku” Ivana Ramić, portparol Okružnog suda pred kojim se vodi postupak protiv Draškovića i Golubovića.

Ramićeva je precizirala da se rekonstrukcija događaja određuje kada je to potrebno radi provere izvedenih dokaza ili utvrđivanja činjenica radi razjašnjenja konkretnog događaja. Ona se, pojasnila je Ramićeva, obavlja ponavljanjem radnji i situacija u uslovima pod kojima se događaj odigrao.

Rekonstrukcija koja je, prema nezvaničnim informacijama, trajala oko sat i po je fotografisana. Kada snimci budu dostavljeni sudu, Marina Anđelković, predsednik sudskog veća koje vodi postupak protiv dvojice okrivljenih, zakazaće nastavak suđenja. Prema istim informacijama, Drašković i Golubović su ostali pri stavu da ne iznose odbranu navodeći da ostaju pri svemu što su ranije rekli.

Po završetku rekonstrukcije niko od stranaka u postupku nije želeo da daje izjave.

Rekonstrukcija je urađena iz drugog pokušaja s obzirom na to da se 21. januara ove godine, za kada je prvobitno bila zakazana, u „Rojal knezu” nije pojavila Elena Karić, koja je u vreme ubistva Plećića sa okrivljenim Draškovićem bila u emotivnoj vezi.

Dvojici optuženih do sada su tri puta izricane presude dok je poslednje, četvrto suđenje, prekinuto zbog odluke tada postupajućeg sudije Zorana Zvonara da pređe u advokaturu. Drašković, koji je dovođen u vezu sa nezakonitim poslovima, 2001. godine osuđen je na devet i po, a njegov kum na devet godina zatvora. Posle razmatranja žalbi, Vrhovni sud im je kazne povećao na 12 godina. Savezni sud je, međutim obe presude ukinuo krajem 2002. godine pošto, kako je bilo navedeno u odluci, nije utvrđeno da li su optuženi bili uračunljivi u trenutku kada su pucali na Plećića. Na ponovljenom suđenju, jula 2003. godine, Drašković je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam i po, a Golubović od sedam godina. Okružni sud je tada delimično prihvatio iskaze veštaka, u kojima se navodi da su obojica optuženih bila u stanju jake razdražljivosti, pošto ih je Plećić provocirao. I ovu presudu je, međutim, poništio Vrhovni sud.

Trećom presudom Okružnog suda jula 2004. godine, Drašković i Golubović su oslobođeni optužbe za ubistvo Plećića pošto je sudsko veće procenilo da su optuženi pucali u nužnoj odbrani i iz straha za sopstveni život. Vrhovni sud je, međutim, i ovu presudu ukinuo.

M. Derikonjić

[objavljeno: 20/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.