Izvor: Blic, 25.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Došli da prehrane familije i poginuli

Došli da prehrane familije i poginuli

U prekjučerašnjoj nesreći na gradilištu na novosadskom Bulevaru oslobođenja 86, kada se usled potkopavanja temelja na radnike obrušio zid susedne zgrade, život su izgubili Filip Krsmanović iz Novog Sada, Dejan Stojanović (31) iz Sremske Kamenice i Rade Čegar (57) iz Kaća, svi zaposleni u 'Srem gradnji' iz Sremske Kamenice, koja je bila izvođač radova. Prema zvaničnom izveštaju dežurnog istražnog sudije Okružnog suda Zlate >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rodić-Knežević, drugih povređenih nije bilo, iako su se na gradilištu nalazila još dva radnika. Prva pomoć ukazana je samo šefu gradilišta Miši Cvetkoviću, koji je pretrpeo šok usled uzbuđenja, nakon čega se vratio na gradilište. Peti radnik Marko Trajković iz Srbobrana ostao je nepovređen.

U prekjučerašnjoj noći kao lica koja mogu biti odgovorna za delo privedeni su Miša Cvetković i Todor Jovanović, vlasnik preduzeća 'Srem gradnja', izvođača radova čiji je investitor bila novosadska firma 'Zoned'. Za sada im nije određen pritvor. Dalji postupci suda biće uslovljeni saznanjima kroz istražni postupak koji je juče preuzeo Opštinski sud u Novom Sadu.

Nezvanično, pravnu odgovornost snosiće najverovatnije nadzorni organ, telo koje bira investitor a čiji je zadatak da kontroliše tok radova, i sam izvođač.

Prema izveštaju sudije Rodić-Knežević, uviđaj na mestu tragedije trajao je do četiri sata ujutro. Telo prvog poginulog radnika oslobođeno je u popodnevnim časovima, drugi radnik izvučen je oko 22.30, a do tela trećeg radnika spasilačke ekipe stigle su u 2.20 izjutra.

- Bila sam tu kada se sve desilo. Petorica su radila kod zgrade, a onda se odjednom zid srušio. Dvojica su se spasla, a trojica su zatrpana. Bilo je strašno - ispričala je za 'Blic' Zora Milunović, očevidac celog događaja u noći tragedije.

Mesto tragedije i juče popodne ostalo je zatvoreno. Kao trag da su mesto pogibije svojih bližnjih obilazili rođaci kraj gradilišta ostali su buketi cveća i sveće. Brat od strica Radeta Čegara, Boško Čegar, došao je da vidi gde mu je brat ostavio život.

- On je ovde došao trbuhom za kruhom. Radili smo pre toga zajedno na drugom mestu, nisu nas plaćali i on je morao ovde da počne da radi da prehrani porodicu. Šta je mogao, mlad čovek, izbeglica, a kod kuće nezaposlena žena i troje dece - priča Boško.

Boško je za smrt svoga brata saznao negde oko pola deset uveče, ali je naslutio loše vesti čim je do njega stigla prva vest o nesreći na novosadskom gradilištu. Danas, kako sam priča, kada je video gradilište, ubeđen je da je nesreća mogla da se izbegne.

Radovi na gradilištu, po odluci Gradske građevinske inspekcije, zabranjeni su dok se ne otklone svi utvrđeni nedostaci. Takođe, zabranjena je i upotreba susedna dva objekta - zgrade sa koje se obrušio zid, ali i dela susedne zgrade poznate Novosađanima kao 'Di Trevi'. Obližnja stambena zgrada, koja pripada Ulici braće Ribnikar, bezbedna je.

Gde je u radovima nastala greška u Inspektoratu ne mogu govoriti dok o tome reč ne daju sudski veštaci. Nezvanično, međutim, uzrok je ili nestručnost radnika i način izvođenje radova ili nepoštovanje mera obezbeđenja.

- Po informacijama koje su meni dostupne, gradilište je bilo adekvatno oobezbeđeno, pa je, za sada, neobjašnjivo kako je došlo do nesreće - kaže vlasnik 'Zoneda' Zoran Nenadov uz poruku saučešća porodicama nastradalih radnika.

- Obezbeđenje svakog gradilišta je specifično i radi se planski. Ovo gradilište imalo je svu neophodnu dokumentaciju u tom smislu - kaže glavni građevinski inspektor Mirjana Mihajlović. Same radove nadgleda osim izvođača radova i građevinski inženjer, koji je nezavisan od graditelja i predstavlja nadzorni organ gradnje.

O tome jesu li radnici bili propisno zaštićeni, napominje Mihajlovićeva, ne odlučuju građevinski, nego inspektori zaštite na radu. Da li su radnici bili kvalifikovani za posao koji su radili konačnu reč treba da da Inspekcija rada. Policija je za sada utvrdila da nisu na zakonit način bili primljeni u radni odnos.

U zgradi sa koje se preksinoć obrušio zid po svedočenju komšija živele su dve porodice, od kojih jedna izbeglička. Šta se desilo sa ovim porodicama i gde će one biti smeštene juče nisu mogli reći niti Centar za socijalni rad, niti gradski ministar za socijalnu zaštitu Miloš Lučić. Gradio se objekat od 4.000 kvadrata

Pravo korišćenja građevinskog zemljišta na kojem je došlo do tragedije 'Zoned' je stekao na javnoj licitaciji, saznajemo od direktora Zavoda za izgradnju grada Gorana Kostića. Po podacima Građevinske inspekcije, dozvolu za gradnju 'Zoned' je dobio 15. septembra od Sekretarijata za urbanizam. Bila je obezbeđena sva neophodna dokumentacija koju iziskuje jedna takav objekat. Po objašnjenju samog Zorana Nenadova, vlasnika 'Zoneda', planirana je gradnja poslovno-stambenog objekta površine 4.000 kvadrata. Šemu gradilišta uradilo je preduzeće 'Perfekta', dok je mere obezbeđenja susedne zgrade pripremilo preduzeće 'SC dom projekat'. H. Dunđerov

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.