Dosije Žuta kuća: Operaciona sala u Burelu

Izvor: RTS, 10.Apr.2009, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dosije "Žuta kuća": Operaciona sala u Burelu

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine poseduje dokaze da je u Burelu postojala operaciona sala. Nekadašnji komandanti Oslobodilačke vojske Kosova odbacili navode o zločinima na Kosovu i severu Albanije. HRV: Uznemirujuće, ali ni malo iznenađujuće.

Dokumentarac Bi-Bi-Sija o tajnim logorima OVK i osvetničkim ubistvima kosovskih Srba, Roma i Albanaca neverovatno je uznemirujući, ali ni malo iznenađujući, tvrdi istraživač organizacije Hjuman rajts voč Fred Abrahams. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"U avgustu 1999, dva meseca posle završetka rata i dolaska Kfora na Kosovo, naša organizacija je objavila izveštaj o napadima na Srbe i Rome. Mi smo već tada znali da se osvetnički napadi odvijaju pred nosom međunarodnih snaga", rekao je Abrahams za srpski servis "Glasa Amerike".

Abrahams je rekao da je HRV prošlog maja uputio pismo vladama Kosova i Albanije i bivšem američkom predsedniku Džordžu Bušu, u kojima se zahtevalo otvaranje istraga o sudbinama nestalih Srba na Kosovu i poboljšanje stanja ljudskih prava za manjine u njihovim sredinama.

"Nismo dobili nikakav odgovor. Vlade su odbacile te optužbe, ali sada novinari istraživači Bi-Bi-Sija počinju da sakupljaju dokaze o svemu tome", rekao je Abrahams.

Abrahams je dodao da je bitno naglasiti i da program Bi-Bi-Sija pokazuje da Srbi nisu bili jedine žrtve.

Sa stanovišta HRV, kaže Abrahams, više nije u pitanju istraga o kršenjima ljudskih prava, već o krivičnim delima.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je u toku istraga u vezi sa navodima da je u "žutoj kući" na severu Albanije postojala operaciona sala i da tek treba da bude utvrđeno šta se u njoj zaista odvijalo.

"Imamo dokaze da je u žutoj kući postojala operaciona sala", rekao je Vekarić za rusku TV stanicu "Raša tudej" .

"U izveštaju UNMIK-a do kojeg smo došli sopstvenim kanalima navedeno je da su istražitelji misije UN u kući pronašli par bočica penicilina", rekao je Vekarić. "Istraga je u toku i pokušavamo da utvrdimo šta se tamo zaista dešavalo."

Ruska televizija je juče, u prilogu pod nazivom "Kuća užasa: Srbi kidnapovani zbog organa?", podsetila da istražitelji UN i srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sumnjiče pristalice Oslobodilačke vojske Kosova za otmice Srba, kojima su vađeni organi i potom prodavani na crnom tržištu radi transplantacije.

Stanovnici "žute kuće", kao i njihovi susedi, odbacili su navode o vađenju organa srpskih zarobljenika. U prilogu se, takođe, podseća da su međunarodni istražitelji želeli da iskopaju neka tela s lokalnog groblja u tom selu, ali da su ih meštani u tome sprečili.

Sada taj slučaj razmatra Savet Evrope, a Euleks je saopštio da planira da sprovede sopstvenu istragu.

Kosovski zvaničnici odbacuju tvrdnje o zločinima OVK

Predsednik kosovske skupštine i ratni portparol glavnog štaba OVK, Jakup Krasnići demantovao je navode o ratnim zločinima albanskih gerilaca, navodeći da ta formacija, u to vreme, nije imala mogućnosti da organizuje tajne zatvore.

"Ne verujem da su u to vreme postojali takvi zatvori.... Verujem da je izveštaj Bi-Bi-Sija, u stvari, pokušaj izvesnih pojedinaca i država da diskredituju našu borbu", rekao je Krasnići. "Ukoliko Bi-Bi-si nastavi da ovako izveštava izgubiće podršku naroda Kosova".

Ministarka pravde Kosova Nekibe Keljmendi, takođe, je odbacila navode o zločinima Oslobodilačke vojske Kosova nad civilima.

"Slučaj Kukeša je isti pokušaj kao i onaj 'žute kuće', a cilj je da se skrene pažnja i da se spreči priznavanje nezavisnosti Kosova", rekla je Nekibe Keljmendi, koja je, prethodno, odbacila zahtev "Hjuman rajts voča" za pokretanjem istrage o otmicama Srba i ostalih nealbanaca na severu Albanije i navodima da su tamo ubijani.

Bi-Bi-Si i "Balkan insajt" su juče objavili da je OVK tokom i posle sukoba na Kosovu 1999. godine na severu Albanije i na Kosovu imala najmanje osam logora za civile Srbe, Rome i Albance, u kojima su ljudi ubijani i mučeni.

Logori su se, prema izjavama svedoka koji su želeli da ostanu anonimni, nalazili u Burelu, Kukešu i Tropoji u Albaniji, ali i selu Babaloc na Kosovu.

Nekibe Keljmendi je predložila da Euleks, koji ima ekskluzivni mandat za to, počne istragu i rasvetli to pitanje.

"Neka se zna šta se desilo. Ako se nešto uistinu desilo onda sam sigurna da se radi o individualnom slučaju", rekla je kosovska ministarka.

Euleks je već počeo istragu oko takozvanog slučaja "žuta kuća", u Burelu u Albaniji i "ubrzo će odlučiti" da li će otvoriti novi istražni proces.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.