Doktoru Slaviku 4 godine zatvora

Izvor: Press, 30.Jul.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doktoru Slaviku 4 godine zatvora

Posle odluke Apelacionog suda u Beogradu, koji mu je povećao kaznu za osam meseci, Eugen Slavik će biti prvi lekar u Srbiji kojem će Lekarska komora oduzeti licencu Eugen Slavik, neurohirurg Kliničkog centra u Beogradu, prvi je lekar u Srbiji kojem će Sud časti Lekarske komore oduzeti licencu za rad, jer je pravosnažno osuđen zbog primanja mita. Slaviku je juče, odlukom Apelacionog suda u Beogradu, povećana kazna zatvora sa 40 meseci na četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << godine.- Sve okolnosti opravdavaju povećanje kazne. Pravosnažnom presudom potvrđen je deo presude Okružnog suda kojim je Slaviku izrečena i zabrana vršenja poziva lekara u trajanju od šest godina, zbog opasnosti da će ponoviti krivično delo. Mera bezbednosti ne uračunava se u godine koje će Slavik provesti u zatvoru - navodi se u saopštenju Apelacionog suda.
Sam zahtevao mito
Slavik je osuđen jer je u periodu od 8. decembra 2008. godine do 8. januara 2009. u Institutu za neurohirurgiju KCS, kao načelnik Odeljenja operacionog bloka, u nekoliko navrata od Žarka Miloševića zahtevao novac da bi operisao kičmenu moždinu njegovom jedanaestogodišnjem sinu Dejanu.
Posle prijema Dejana na lečenje, u svom kabinetu 8. januara 2009. godine, Slavik je primio deo traženog novca u iznosu od 300 evra, dok je ostatak od 200 evra Milošević trebalo da donese nakon operacije. Odmah pošto je uzeo pare od Miloševića, u Slavikov kabinet ušla je policija i uhapsila ga. U pritvoru je boravio do 30. januara. Za krivično delo primanja mita zaprećena je kazna zatvora od dve do osam godina.
Direktorka Lekarske komore Srbije dr Tatjana Radosavljević potvrdila je za Press da će Slavik biti prvi lekar kojem će biti oduzeta licenca.
- Čekalo se samo na pravosnažnu presudu. Već u ponedeljak predaćemo slučaj na postupanje Sudu časti Regionalne komore Beograda - rekla je Radosavljevićeva.
Otac zahvaljuje Pressu
Žarko Milošević, otac malog Dejana, kaže da je zadovoljan presudom.
- Ova kazna je opomena za ostale korumpirane lekare i predstavlja jasnu poruku da ne uzimaju novac bolesnicima, naročito deci. Zahvalan sam svim dobrim ljudima koji su mi pomogli kada je bilo najteže. Hteo sam tada da se ubijem zbog muke koja me je snašla. Hvala Pressu i ostalim medijima koji su bili uz moju porodicu - rekao je za Press Žarko Milošević.
On kaže da je njegov sin operisan 14. januara prošle godine, kada mu je otklonjen zloćudni tumor na kičmi.
- Dejan u septembru ponovo ide na magnetnu rezonancu. Postoji sumnja da ima još jedan tumor. Posle ovog pregleda znaće se da li mora ponovo na operaciju - kaže Milošević.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.