Doktori traže pare

Izvor: Blic, 28.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doktori traže pare

VRANJE - Zbog neisplaćenog novca za noćni, prekovremeni i rad nedeljom, četrdesetak lekara specijalista vranjskog Zdravstvenog centra tužilo je matičnu kuću ovdašnjem opštinskom sudu. Prema rečima advokata Zorana Savića, koji zastupa lekare, vranjska kuća zdravlja pojedinačno duguje specijalistima od 40.000 do 200.000 dinara.



Dr Dušan Jovanović, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta u Zdravstvenom centru koji zapošljava 1.420 radnika, kaže da je finansijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oštećeno stotinak lekara i da se i medicinski tehničari i ostalo osoblje spremaju da presaviju tabak i podnesu tužbe. Direktor Zdravstvenog centra dr Miroljub Stanković kaže da su njegove kolege prekršile dogovor iz 2004. godine, kada je zbog dubioza od preko 240 miliona dinara dogovoreno da se za prekovremeni i rad u nedelji umesto novca dobijaju slobodni dani. Stanković navodi i to da rukovodstvo Zdravstvenog centra razmišlja o tome da se ponovo uvede plaćanje za rad nedeljom, ali da će o tome da se odluči tek kada se usvoji ovogodišnji poslovni plan i utvrde finansijske mogućnosti.

- Rukovodstvo centra postupilo je nazakonito, jer je uskratilo prava mojim klijentima koja im zakonom pripadaju. Lekari su dugo bili strpljivi i nisu tražili pare da bi se ova zdravstvena institucija izvukla iz finansijskih teškoća. Ubeđen sam da će ishod sudskih sporova biti u korist specijalista sa većine odeljenja, kojima u protekle tri godine nisu plaćena dežurstva, prekovremeni i rad nedeljom. Uostalom, moj optimizam zasniva se na činjeničnom stanju, koje je utvrđeno veštačenjem više stručnjaka, naglašava advokat Zoran Savić.

Direktor Doma zdravlja dr Uroš Trajković izjavio je da niko iz ovog organizacionog dela centra nije podneo tužbe. Načelnik dečjeg odeljenja dr Lazar Stanković takođe je potvrdio da u ovoj službi niko nije pisao tužbu.

- O svemu ovome sa rukovodstvom centra pregovaramo godinu i po dana. Specijaliste, koji su pristali da umesto novca dobijaju slobodne dane zbog finansijskih dubioza centra, s razlogom je izdalo strpljenje i smatramo da su u pravu. I sada smo spremni da sa rukovodstvom centra razgovaramo o svim modalitetima bezbolnog rešenja ovog gorućeg problema - rekao je dr Dušan Jovanović.

Hirurg Miroljub Stanković podseća da je 2004. godine, kada je došao na čelo ZC u Vranju, zbog dugovanja dobavljačima i javnim preduzećima, kao i na ime sudskih odluka od preko tri miliona evra, pretila opasnost od prinudne naplate.

- Zbog nasleđenih dubioza, odmah sam na razgovor pozvao sve direktore, načelnike i sindikalce. Dogovorili smo se da na snazi bude privremena odluka da umesto plaćanja za nedeljna dežurstva uvedemo slobodne dane. Dogovorili smo se i to da odluka bude privremena sve dok ZC ne stane na noge. Za sada nemamo novca da uvedemo plaćanje za rad nedeljom. Zbog toga se ponašamo u skladu sa onim čime raspolažemo. Za mene je pacijent svetinja i najvažnije mi je da obezbedimo lekove, sanitetski materijal, grejanje i tako redom, a tek posle novac za plate. Uprkos svemu, zalažem se da se pronađe kompromis i da posle usvajanja finansijskog plana utvrdimo kakve su mogućnosti da se lekari obeštete - istakao je Stanković.

Direktor Stanković dodao je i to da mu je žao što su pojedine njegove kolege prekršile raniji dogovor i naveo da lekari specijalisti u proseku zarađuju mesečno sa dodacima oko hiljadu evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.