Doktor Nenić mi je ubio sestru

Izvor: Blic, 25.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doktor Nenić mi je ubio sestru

Doktor Sava Nenić je ubio moju sestru, reči su Gavrila Perina, rođenog brata Milene Lazović, koja je u martu 2004. godine preminula u Institutu u Sremskoj Kamenici, gde je pomenuti lekar bio načelnik Odeljenja za intenzivnu negu. Zbog sumnje da je pacijentkinji dao smrtonosnu dozu morfijuma, ali i da je sprovodio eksperimentalna lečenja pacijenata, uprava Instituta je pokrenula krivičnu prijavu protiv Nenića. Krivičnu prijavu juče je najavila i porodica preminule Milene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Kao da smo je juče ponovo sahranili, tako se osećamo. Najstrašnije od svega jeste to što smo o ovome saznali iz novina - kaže Gavrilo, tvrdeći da je vest o navodnom ubistvu njegove sestre prvi saznao Milenin sin, koji se trenutno nalazi u Americi. Nakon što je pročitao tekst na sajtu „Blica", Milenin sin Veselin je obavestio oca Dušana i celu porodicu o ovoj šokantnoj vesti. Bratu Gavrilu je ova informacija samo potvrdila sumnje koje je, kako tvrdi, i ranije imao.

- Moja sestra je 17. februara, bio je četvrtak, primljena na Kliniku za plućne bolesti sa teškom upalom pluća. Narednog dana je prebačena na Odeljenje intenzivne nege, gde sam je u subotu i posetio. Bila je svesna, pitala me je od čega boluje. Rekao sam joj da je teška upala pluća, na šta mi je reka da je čula kako je leči neki doktor iz Amerike - kaže Perin ističući da je lekar iz Amerike zapravo bio Sava Nenić, koji se tada, tvrdi naš sagovornik, i fizički nalazio u toj državi. Lečio ju je, kaže Gavrilo, preko interneta. Bez ikakvog objašnjenja i najave, Gavrilo je u nedelju zatekao Milenu uspavanu i priključenu na aparate za disanje. Narednog dana, oko 23 sata je od dežurnog lekara saznao da je njegova sestra dobila sepsu. Ali i da joj je on spasao život.

- Rekao mi je da joj je spasao život primenom neke nove američke metode, radeći po instrukcijama dr Nenića sa kojim je sarađivao putem interneta. Bila je izobličena, kao balon. Rečeno mi je da joj je u organizam ubrizgano na desetine litara vode i da će to zaustaviti sepsu - priča Gavrilo, napominjući da je tada posumnjao da se i nad njegovom sestrom radi eksperimentalno lečenje. Dve nedelje nakon što je primljena u bolnicu, Milenin brat je lično upoznao dr Nenića, pošto se vratio iz SAD. Obavestio ga je da Milena ima rak pluća i insistirao da je vrati na odeljenje kako bi oslobodili krevet na intenzivnoj nezi, čemu se porodica žestoko usprotivila.

- Poslednji put smo je videli 10. marta u 14 sati. Bila je svesna, otvarala je oči i znala je da smo tu. Nakon dva sata, moj zet Dušan, njen suprug, otišao je da je vidi. Više nije bila u tom krevetu, već u mrtvačnici... U ta dva sata su je ubili - ogorčeno završava Gavrilo. Prema navodima krivične prijave, Milena je intravenozno već primala pet miligrama morfijuma na koje joj je dr Nenić, u samo sat vremena dao još tri doze od ukupno 40 miligrama tog narkotika. Pacijentkinja je od toga preminula, a njen krevet je oslobođen.

Propusti

Činjenicu da je skandal izbio na svetlost dana tek nakon četiri godine, u Institutu objašnjavaju slučajnošću.

Tim lekara ovog instituta, angažovan u nastavi na Medicinskom fakultetu, početkom avgusta je pripremao naučni rad o lečenju na ovom institutu i stopi smrtnosti. U potrazi za ovim podacima, kaže Milovančev, otkriveni su i propusti dr Nenića.

Milovančev: Ništa nije lično

Činjenica da sam dr Savi Neniću, kada se zaposlio u institutu, bio prvi žirant za stambeni kredit koji je podigao, demantuje njegovu tvrdnju da vodim hajku protiv njega. To što smo bili prijatelji nikako ne znači da je, kako on to podrazumeva, trebalo i na „stručnom" polju i u neznanju da ga štitim. Kad sam došao do saznanja i činjenica o njegovim propustima prilikom lečenja, reagovao sam kako sam reagovao, pa makar i svih 46.000 evra njegovog kredita lično ja vratio - izjavio je za „Blic" dr Aleksandar Milovančev.

Sava Nenić: Pacijentkinja je lečena uz saglasnost rođenog brata

Doktor Sava Nenić tvrdi da Milovančev vodi protiv njega ličnu hajku koja je „stručnoj javnosti poznata od ranije".

- Eutanazija je za svakog lekara sa moralom bogohuljenje. Nažalost, detalja bolesti preminule pacijentkinje ne sećam se, budući da sam lečio na stotine pacijenata od 2004. godine. Bez uvida u dokumentaciju mogu samo da kažem da u karijeri nikada nisam radio ništa osim primene lečenja baziranog na činjenicama prema vodičima medicinske prakse propisane svetskim standardima - stoji u saopštenju doktora Nenića.

On skreće pažnju da je čudno što se slučaj razotkriva tek posle četiri godine. Lek „meronem", kaže, koristio je standardno, a nikako eksperimentalno, dok je lek „novo seven" upotrebljen u svrhu spasavanja života kritično obolele pacijentkinje, koja nije reagovala na konzervativnu terapiju, i to uz saglasnost njenog rođenog brata. Život joj je tako, kaže, spasen.

- Nikada nisam bio pred etičkom komisijom, a gospodin Milovančev osnovao je svoju tročlanu komisiju da ispita slučaj Martina Folćana koji je kod nas prebačen sa Prve klinike Instituta u ekstremno kritičnom stanju i teškoj komi, posle uspešne ali izuzetno otežane reanimacije. Posle dugotrajnog uspešnog lečenja, danas je čovek živ i zdrav. Potezanje ovog pitanja svedoči o nestručnosti onih koji su ga pokrenuli, jer gasnu analizu nazvati medicinskom intervencijom, svakom lekaru koji išta zna o medicini zvuči kao nonsens. Uz navedeno, postoje čvrsti dokazi da uzimanje gasnih analiza nisam niti naložio, niti sprovodio, o čemu posedujem dokaze - kaže Nenić i napominje da mu ta komisija jeste uručila opomenu 2006. godine, ali je on odbio da je potpiše i uložio je prigovor na koji nikada nije dobio odgovor.

Dr Sava Nenić je zahtevao u saopštenju da se isprave netačni podaci u njegovoj biografiji koji su objavljeni. Napisao je da je diplomirao u Novom Sadu 1992. sa prosekom 9,91, specijalizirao je internu medicinu na Allegheny General Hospital u Pitsburgu, a supspecijalizirao multidisciplinarnu intenzivnu negu na Pitsburškom univerzitetu. Od 2000. do 2002. bio je načelnik Intenzivnog bloka u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje", a od 2003. do 2006. bio je načelnik Intenzivnog bloka u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici. Od 2006. radi kao supspecijalista intenzivne nege u SAD.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.