Dokazi protiv naciste Egnera

Izvor: Blic, 23.Avg.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokazi protiv naciste Egnera

BEOGRAD - Pripadnici američke službe za ratne zločine juče su predali srpskim predstavnicima svu dokumentaciju vezanu za Petera Egnera (86), koji je u SAD osumnjičen da je kao pripadnik Gestapoa učestvovao u zločinima nad žrtvama logora Staro sajmište u Beograd, saznaje „Blic" iz pouzdanih izvora.

- Sve što je skupljeno od dokaza u Sjedinjenim Državama protiv Egnera dostavljeno je srpskim organima. Egner je saslušan u SAD-u, tako se među dokumentima nalazi i njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izjava, ali i dokumenta vezana za period Drugog svetskog rata - kaže izvor „Blica".

Protiv Egnera je u SAD poveden postupak za oduzimanja državljanstva zbog davanja lažnih podataka, jer tamo ne može da mu se sudi za zločine počinjen u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

- Ukoliko sud u Sjedinjenim Državama donese odluku da mu se oduzme državljanstvo, a u Srbiji se pokrene istraga protiv Egnera zbog ratnih zločina i zatim se zahteva i njegovo izručenje, on će biti predat Beogradu - kaže izvor „Blica".

U zahtevu američkih federalnih vlasti, kojim se traži da mu se oduzme državljanstvo, navodi se da je Egnerova jedinica pri Gestapou tokom 1941. usmrtila 11.164 ljudi, među kojima je bilo najviše Jevreja, ali i Srba i Roma.

Srpski organi su u dosadašnjoj istrazi utvrdili da Egner radio za Gestapo kao folksdoječer, a da je godinu dana pred rat otišao na obuku u tadašnji nemački Rajh. On je rođen je u Crvenki u Vojvodini, gde je i živeo, a po obuci u Nemačkoj naselio se u Beograd 1940. u Javorsku ulicu broj 6, koja se sada zove Ulica Svetozara Radića, nedaleko od Glavne autobuske stanice.

Istražni organi u Beogradu zatražili su obaveštenja iz Berlinske arhive Gestapoa o Egneru, zatim iz Minhenske arhive, gde se čuvaju dešifrovane poruke koje su nacisti slali mašinom „enigma". Osim toga, preko Ministarstva pravde zatraženo je od Rusa koji su zaplenili dobar deo arhive Gestapoa u Srbiji da dostave sve što je vezano za Egnera.

Egener je u izjavi za „Blic" potvrdio da bio pripadnik nemačke vojske, ali je dodao: „Nisam znao da radim za Gestapo." On je tvrdio da nije počinio nijedan zločin tokom celog rata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.